Xara Web Designer MX 8: Za web dizajnere koji ne znaju i ne žele naučiti kodirati

Programiranje vam je strani pojam, a ipak imate želju i volju da napravite sopstvenu web stranicu? Možda vam možemo preporučiti program koji će vam olakšati izradu web stranica u mnogome.

Xara Web Designer je alat uz pomoć kojeg upravo možete napraviti web stranicu, bez bilo kakve programerske prošlosti. Trenutna verzija programa(7) ima oko 30 template-a kompletnih stranica. Mogu se uređivati onako kako korisnik to želi, jer dolazi sa dosta predefinisanih komponenti bez kojih je jedna web stranica danas nezamisliva. Između ostalog, razne vrste dugmića, naslova, panela, slika, ikona itd. Uprkos tome, Web Designer je jako lagan za koristiti. Uz malo mašte i smisla za dizajn, jednu stranicu možete izraditi za samo sat ili dva. Jednostavnom “drag & drop” metodom u vašu stranicu tako možete ubaciti stvari poput: video snimaka, Google-ovih mapa, raznih formi, kao npr. formu za kontaktiranje i chat soba.

Nedavno je Xara predstavila novu verziju programa za izradu web stranica. Web Designer MX 8 vam omogućuje da dizajnirate i ubacite grafičke elemente gdje god želite na svoju web stranicu, a on će automatski ispisati kod. Sve opcije i objekte možete rasporediti ručno.

Web Designer MX 8 jedan je od najboljih automatiziranih alata za dizajniranje za one koji ne znaju i ne žele da nauče kodirati.

Novosti koje donosi MX8 su:  novi stilovi za tekst, Google checkout, nove web forme, media playeri. Lakše će vam biti pregledati vaše web prezentacije. Bolja preglednost web stranica na mobitelima i dobit ćete bolje rezultate na malim ekranima koji ne podržavaju Flash. Jedino što ćete možda trebati je ubaciti malo vlastitog HTML koda za Facebook “Like button” . Tu je i Live Effects tool koji omogućuje Photoshop plug-in-ima da budu omogućeni za obje fotografske i vektorske grafike.

Program je sada  pametniji kada uređujete vašu stranicu. Kada dodajete novi tekst ili sadržaj ne morate ručno pomijerati niže objekte, sami se spuštaju baš onako kako vi očekujete. Dno stranice se samo povećava.

Ako vam se više ne sviđa ljubičasta boja headinga samo promijenite style color i odmah će se odraziti na cijelu stranicu.

Web Designer MX8 je od  26.03. dostupan za download po cijeni od $49.99(standard) i $99.99(premium).

Autor

Zaljubljenik u programiranje, 3D modeliranje i naučnu fantastiku. Četvrti razred srednje škole i namjerava upisati FIT u Mostaru. Slobodno vrrijeme provodi usavršavanjem programskih jezika i druženjem sa prijateljima.