Na Google Drive-u možete hostati web stranice

Iz kompanije Google stiže nam zanimljiva vijest. Njihov cloud servis pod nazivom Google Drive, od sada će omogućiti hosting web stranica.

Korištnje Google Drive u svrhe hostanja web stranica je jako jednostavno. Potrebno je kreirati folder u Google Drive-u, a zatim opciju za sharing prebaciti na ‘Public on the web’.

GoogleDrive1

Zatim uraditi upload HTML, JS i CSS file-ova u ovaj folder. Nakon što završimo upload file-ova, kada otvorimo HTML file vidjet ćemo tipku ‘Preview’. Kada kliknemo ‘Preview’ dobijamo izgled naše stranice, ali i link koji možemo poslati prijateljima da pogledaju kako stranica izgleda.

GoogleDrivePreview

Google Drive ne bi trebao da bude glavni hosting vaše stranice, ali bi mogao poslužiti u svrhe testiranja ili prezentacije klijentu demo verzije stranice.

Da li vam se sviđa ova mogućnost i da li je planirate koristiti?

Autor

Adis je zaljubljenik u onaj čudni tekst (kod). Dane provodi čačkanjem po čudnom tekstu, ili ispijanjem kafa. Po prirodi perfekcionista, voli da sve radi savršeno i da je svaki pixel na svome mjestu. Bachelor of Science in Information Technologies.