Još jedno ugodno druženje na OpenCoffee Meetup-u

U četvrtak 7.2.2013. u Sarajevu, održan je još jedan OpenCoffe Meetup, što je drugi po redu nakon duže pauze. Inače, ovo je događaj koji se održava jednom mjesečno i možemo reći da je opravdao očekivanja zanimljivim temama i izlagačima uz malu zamjerku na prostor u Meeting Pointu koji nije bio dovoljan da se svi zainteresovani udobno smjeste.

OpenCoffe Sarajevo

 

Digi.ba

Prestavljeno je nekoliko interesantnih projekata i udruženja. Na početku se prisutnima obratila doc. dr. Selma Rizvić govoreći o udruženju za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine “Digi.ba.” Ovo je udruženje do sada predstavilo mnoge uspješne projekte kao što je “Digitalni katalog stećaka“,gdje je korištena laserska tehnologija skeniranja da bi se dobio što precizniji digitalni model. Još neki od projekata su “Virtuelna rekonstrukcija vijećnice” u vrijeme kada je bila u ruševnom stanju, “Virtuelna rekonstrukcija Saborne crkve” u Sarajevu, a posebno je bio interesantan projekat “Sarajevski ratni predmeti“, koji je bio interesantan stranim medijima prenoseći vijesti o ovom projektu širom svijeta. Svakako preporučujemo da pogledate ostale projekte ovog udruženja  na njihovoj stranici.

 

Sarajevo360

Projekat “Sarajevo 360° – virtualni prikaz ulica” je projekat koji prati savremene tehnološke standarde u prikazu mapa i virtualnom prikazu ulica. Idejni nosioci projekta, Elvir Salčinović i Zafir Fazli, kao i nosilac projekta BetaTelStudio d.o.o., pristupili su izradi mape koja savremenim korisnicima interneta pruža sve potrebne informacije na način na koji su ti korisnici naviknuti.

OppenCoffe Meetup

Ovaj projekat ima slične funkcionalnosti kao Google Street View sa akcentom na turističke potencijale Sarajeva i sa  odličnim grafičkim rješenjem, što uz jednostavno navigiranje kroz aplikaciju daje bogato korisničko iskustvo.

Korištenje ovog projekta je besplatno za korisnike, no ukoliko želite iskoristiti ovaj projekat za promociju vašeg poslovanja, omogućena su tri paketa usluga, osnovni, napredni i mini-web.

Najavljene su neke izmjene koje bi uskoro trebale biti dostupne korisnicima, a tiču se nekih grafičkih poboljšanja, te mogućnost pretraživanja. Za sada rade i na razvoju Android aplikacije, a nakon toga i druge platforme.

 

HelpJuice

Nakon dvije prezentacije, gdje autori rade na grafičkoj prezentaciji realnih objekata, prisutnima se obratio Emil Hajić, bosanac koji živi u Americi i vodi startup HelpJuice ,baziran na pomaganju velikim kompanijama sa često postavljanim pitanjima (FAQ), gdje je bitan kvalitet i brzina odgovora koji dobija krajnji korisnik. HuffnigtonPost je uvrstio HelpJuice među 100 korisnih alata za efikasniji rad na internetu.

Emil je govorio o vlastitim iskustvima u traženju investitora, koje u startup svijetu poznajemo pod nazivom Venture Capitalists. Pored tog načina bilo je govora i o inovativnim metodama i unaprijeđivanju trenutnih proizvoda, sve sa ciljem kako bi se našli novi izvori finansiranja.

OppenCoffe Meetup

 

BarCamp

Za kraj, Damir Zekić je najavio BarCamp u subotu 9. februara od 10:00h do 18:00h, koji će biti održan u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. BarCamp je po načinu organizacije i samog učešća suprotan klasičnim konferencijama sa već utvrđenim predavačima i agendama. Na BarCamp možete doći sa bilo kojom idejom o kojoj biste željeli razgovarati pod uslovom da nađete dovoljno zainteresovanih, jer se vrši glasanje za predložene ideje.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.