Sarajevo Startup Weekend od 16. do 18. novembra

U Sarajevu će se od petka do nedjelje održati Startup Weekend. Inače, ovo je događaj koji je široko rasprotranjen po cijelom svijetu, a od ove godine entuzijasti koje zanima programiranje, web dizajn i općenito startupi imaju priliku formirati tim i tako postati dio priče koja je jako popularna u svijetu.

Startup Weekend je 54-satni događaj koji okuplja entuzijaste iz različitih područja, ljude sa poslovnom idejom kojima treba zanimljiva ekipa, sa ciljem da podijele ideje, sastave ekipe, naprave proizvod i naravno da pokrenu vlastiti startup projekat.

Kako samo ime kaže Startup Weekend traje jedan vikend. Ovaj događaj omogućuje poduzetnicima, i onima koji to žele postati da otkriju potencijal svojih ideja, i da svoje planove sprovedu u djelo. U prosjeku je jedna polovina učesnika za tehničkim znanjem, dok druga polovina ima poslovnu pozadinu. Na taj način se stvara sinergija, gdje se okupljaju ljudi sa komplementarnim vještinama, a koje su jako važne za ovakve projekte.

Događaj će početi u petak, gdje će učesnici imati priliku predstaviti svoje ideje pred ostalima (“Pitch”). Nakon što su ideje predstavljene ostali učesnici ocjenjuju ideje, odnosno biraju one u kojima bi voljeli učestvovati. Tokom subote i nedjelje, timovi rade na dizajnu i razvoju poslovnog plana i vizije njihovog projekta te ih na kraju događaja predstavljaju potencijalnim investitorima. Svi timovi imaju podršku mentora, iskusnih poduzetnika, kako bi testirali svoje pretpostavke i primili korisne savjete.

Za sve informacije o ovom događaju, mentorima, sudijama i rasporedu posjetite stranicu sarajevo.startupweekend.org.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.