Besplatna vožnja je završena, Facebook uvodi reklame u mobilne aplikacije

Facebook planira svoj prvi proboj na tržište mobilnog oglašavanja do kraja Marta, dajući kompaniji novi izvor prihoda pred vjerovatni izlazak na berzu, navode dva izvora upoznati sa materijom objavljuje Bloomebrg.

Ideja za uvođenje reklama na mobilne aplikacije bi se realizovala kroz “Facebook Sponsored Stories ads,” omogućujući korisnicima interakciju sa brendovima unutar mobilnog news feed-a.

Facebook, najpopularnija socijalna mreža na internetu u ovom pokušaju bi se priključila kompanijama Google, Apple i Millennial Media. Prednost Facebook-a je u tome što skuplja mnogo informacija o interesima i aktivnostima korisnika omogućujući klijentima da direktnije ciljaju potencijalne korisnike.

Facebook, koji ima preko 800 miliona aktivnih korisnika, povećava fokus na mobilne tehnologije, koristeći prednosti pametnih telefona i tableta. Kompanija očekuje da će milijarditog korisnika dobiti upravo preko mobilnih uređaja, prije nego sa desktop računara. Više od 350 miliona korisnika već sada koristi Facebook preko mobilnog uređaja, prema podacima iz Facebook-a.

Kompanija je očekivala da će ovaj projekat zaživjeti ranije ove godine, ali moglo bi se desiti da se opet odgodi, navodi jedan izvor.

Facebook odbija da diskutuje o ovim planovima. Ali, ova društvena mreža bi itekako mogla iskoristiti prednosti novih prihoda. Kompanija planira da izađe na berzu u narednoj godini i svaki dodatni prihodi mogu garantovati visoke cijene dionica kada se pojave na javnom tržištu.

 

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.