Facebook phone projekat i metal grupa Slayer

Već ranije je najavljeno da će Buffy, Facebook phone projekat biti dostupan nekad u 2012-2013.

Nedavne  informacije potvrđuju da je Buffy zapravo heavy metal grupa Slayer, što je dovelo do nekoliko ostavki unutar samog Facebook-a. Navodno je originalni naziv projekta i bio Slayer, ali ne radi metal grupe nego radi SocialLayer složenice.

Projekat je počeo prije 18 mjeseci, a cilj je bio da zajedno sa Facebook iPhone app tvorcem te Joe Hewittom (tvorac firefoxa) integrišu Facebook u mobilni hardware, dublje nego što je ijedan operater ili OEM dosad. Za navedeni projekat, Facebook se divio svojoj vojsci umova, uključujući AT&T te INTEL, no ubrzo je sam projekat prerastao u nešto preveliko i previše politički, što je uzrok nekoliko ostavki, uključujući i Hewitta koji je napustio u Maju, 2011.

Buffy, manje metalna i “odbačena” verzija će raditi na dorađenoj verziji Android OS-a i imat će HTML5 podršku za mobilne web aplikacije. Buffy će biti puštena u javnost u narednih 18 mjeseci.

Cijela priča zvuči malo razbacano, no sigurno je da Facebook phone projekat nije samo špekulacija.

Autor

Informatički entuzijast, uživa u muzici i društvu. Studira Informacijske Tehnologije u Mostaru i polako ali sigurno se približava diplomi. Interesovanja mu teku u pravcu programiranja, no aktivan je i u drugim oblastima IT-a. Veliki fan Star Wars ciklusa te Matrix trilogije.