Google Chrome nadogradnja: Gamepad i WebRTC podrška dolazi 2012.

Google dodaje plug’n’play gamepad podršku za Chrome web browser u ranoj fazi slijedeće godine, javlja Develop. Google developer Paul Kinlan navodi kako će pretraživački gigant na svoj browser uskoro dodati open source video i glasovnu chat aplikaciju, pod imenom WebRTC

Govoreći na Develop konferenciji u Londonu, Kinlanovi planovi bi mogli otvoriti put za cloud-bazirane igre i slobodne video chat servise dostupne kroz browser, koji trenutno ima podršku preko 200 miliona korisnika širom svijeta. Kako se popularnost HTML-a 5 povećava i Google Chrome Web Store kontinuirano raste, okretanje prema web-baziranom konzolnom iskustvu se čini prirodnim.

Pored podrške za gamepad, web kameru i mikrofon, ovi će uređaji dobiti i plug’n’play tretman, omogućujući korisnicima jednostavno i brzo spajanje uređaja.  Postoje glasine da će se ovo koristiti kako bi se povećala upotreba Augmented Reality, korištenje kompjterske grafike uz snimke realnog svijeta, što se već koristi na različitim reklamnim i igračim platformama.

Google će također pokušati iskoristiti mogućnosti WebRTC-a, na open-source real-time komunikacijskim aplikacijama. Ovo će omogućiti korisnicima da komuniciraju bez potrebe za plug-in-ima.

Sa Google Chrome update-om koji se pojavljuje svakih 6 sedmica, tu postoji mnoštvo stvari kojim bi se web developeri mogli obradovati. Da li će Google pokrenuti HTML5 igraću konzolu? Da li će čekati ostale da iskoriste prednosti strukture koja se polako otkriva javnost? Bilo kako, Google Chrome dionice nastavljaju rasti.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.