Aplikacije za Twitter

Ukoliko se još uvijek niste registrovali na Twitter preporučujemo vam da prvo pročitate članak našeg glavnog urednika „Zašto Twitter?“.

Nakon uspješne registracije na Twitter, i nakon što ste pročitali naš vodič za Twitter  još uvijek vam sve djeluje nepregledno i zbunjujuće? Ne brinite se. Potreban vam je jedan mali period privikavanja na „novu“ sredinu, ali i aplikacija koja će vam olakšati korištenje Twitter-a.

Sljedeći graf prikazuje najkorištenijih 10 aplikacija za Twitter. Prilikom istraživanja za ovaj članak, pročitali smo jednu zanimljivu rečenicu: „The total is more than 100% because people often use more than one app.“. Predhodnu rečenicu možemo samo potvrditi, jer i sami koristimo nekoliko aplikacija za praćenje ovog mikro bloging servisa. Ako vas više zanima ova tema predlažemo vam da posjetite oficijelni Twitter blog.

Broj dostupnih aplikacija za Twitter je jako velik. Zato je predstavljanje svih dostupnih aplikacija jako dug proces. Ukratko ćemo vam predstaviti najbolje aplikacije po našem mišljenju.

TweetDeck je dostupan u desktop verzijama, ali i u mobilnim verzijama za iPhone i Android operativne sisteme.

 

Za desktop verziju za Windows OS koju i sami koristimo i možemo reći da odlično obavlja svoj posao. Ponuđen je velik broj opcija za prilagođavanje rada aplikacije po ličnom ukusu. Neke od opcija su obavijesti o novim tvitovima, spominjanju, direktnim porukama, promjena teme, promjena fonta, automatsko dopunjavanje imena korisnika i još mnogo drugih opcija. Kolone s tvitovima su pregledne i možete ih sortirati po vašem izboru.

Seesmic aplikacija je dostupna u desktop, web i mobilnoj verziji za iPhone, Android, BlackBerry i Windows Phone 7 uređaje.

Desktop verziju Seesmic-a preporučujemo za manje zahtjevne korisnike. Broj opcija je mnogo manji u odnosu na TweetDeck, ali postoje one najbitnije. Dizajn je lijepo urađen, i sve je pregledno. Za razliku od TweetDeck-a, Seesmic-ove mobilne verzije su jako dobro prilagođene za pojedine platforme, i nisu samo sjene desktop verzije.

HootSuite nažalost nema desktop verziju, ali ima web i mobilne verzije.

Za korištenje HootSuite morate napraviti korisnički profil na njihovoj stranici. Treba napomenuti da kada prvi put upisujete neko korisničko ime nemate opciju za automatsko dopunjavanje, ali aplikacija „pamti“ korisničko ime i već naredni put nudi vam se i ova opcija.

Koju aplikaciju za Twitter vi koristite? Šta vam se najviše sviđa kod aplikacije koju koristite?

Autor

Adis je zaljubljenik u onaj čudni tekst (kod). Dane provodi čačkanjem po čudnom tekstu, ili ispijanjem kafa. Po prirodi perfekcionista, voli da sve radi savršeno i da je svaki pixel na svome mjestu. Bachelor of Science in Information Technologies.