Pregled mobilnih platformi 2. Dio

U ovom članku nastavljamo pisati o platformama koje na neki način imaju neizvjesnu sudbinu, kako zbog toga što je najavljen prestanak podrške za određene platforme, druge se nalaze na samim počecima, dok neke, poput Bada platforme su tu kako bi bili alternativa primarnim platformama koje koristi Samsung, a to su Android i Windows Phone.

webOS

HP-ov webOS je mobilni operativni sistem baziran na Linux kernelu, inicijalno razvijen od strane kompanije Palm koju kasnije kupuje HP. WebOS je predstavljen u januaru 2009. Nekoliko verzija webOS-a su se našle na različitim uređajima kao što su Pre, Pixi i Veer telefon, kao i HP Touchpad tablet. Međutim, 18. augusta, 2011., HP daje saopštenje da neće nastaviti proizvodnju uređaja baziranih na webOS-u. HP trenutno razmatra odluku o licenciranju webOS-a na uređajima drugih proizvođača.

Palm je predstavio webOS u januaru 2009. kao zamjenu do tada korištenom Palm OS-u. Prvi uređaj koji je koristio ovaj sistem bio je Palm Pre, koji je izašao u ljeto 2009. Kasnije ga je pratio Palm Pixi, da bi kasnije bile nadograđene verzije Pre i Pixi u Plus.

U aprilu 2010. godine, HP preuzima Palm, a webOS je naglašen kao glavni razlog prodaje u svrhu dalje distribucije i razvoja. Ova akvizicija je koštala HP-a 1,2 milijarde dolara. HP je tada istakao da žele razvijati ovaj sistem na raznim uređajima uključujući pametne telefone, tablet računare i printere.

U februaru 2011. godine HP donosi tešku, ali i istinski bolnu odluku da neće biti nadogradnje uređaja Palm Pre, Palm Pixi i njihove Plus verzije na web OS 2.0 kako su najavljivali u prethodnim mjesecima. Umjesto toga najavili su nekoliko novih webOS uređaja, sa različitim verzijama operativnog sistema, uključujući HP Veer i HP Pre 3 pametne telefone, koji su vrtili webOS 2.2 i HP TouchPad tablet računar pušten u julu 2011. godine koji je vrtio webOS 3.0.

U martu 2011. Godine HP objavljuje da do kraja godine planiraju isporučivati svoje računare sa dva operativna sistema istovremeno. Svojim webOS i Microsoftovim Windowsom.

Međutim, splet okolnosti u HP, uzrokovan lošim vođenjem kompanije od strane nedavno smijenjenog izvršnog direktora Leoa Apothekera. Pod njegovim vodstvom vrijednost kompanije je prepolovljena, a iz HP su najavili da razmatraju prodaju PSG (Personal System Group) divizije slijedeći time primjer IBM-a čiju je PC diviziju preuzeo Lenovo. Ova informacija zvuči nevjerovatno kada se zna da ova divizija ima 41 milijardu dolara prihoda godišnje.

Iz HP-a i dalje najavljuju da webOS nije mrtav i spominju se daljni razvoj i licenciranje, ali bez ikakvih detalja. Za sada nije poznato da li će webOS zaživjeti na printerima, a od instalacije uz Windowse se definitivno odustalo, što će natjerati ionako malobrojne programere da napuste ovu platformu ostavljajući tako webOS u neizvjesnoj i nezavidnoj situaciji.

Symbian

Symbian je mobilni operativni sistem i kompjuterska platforma dizajnirana za pametne telefone koju trenutno održava Accenture konsultanska kompanija iz Irske. Posljednja verzija Symbian^3 službeno je objavljena u 4. kvartalu 2010. godine, najprije na Nokia N8 uređaju. U Maju 2011. godine izlazi update, Symbian Anna, a nakon toga u augustu i Symbian Belle.

Symbian OS je originalno razvijen od strane Symbian Ltd. Direktni je nasljednik Psionovog EPOC-a (platforme koja se koristila na PDA uređajima)  i izvršava se samo na ARM procesorima iako postoji neslužbena portana verzija na x86 mašine.

Prema nekim procjenama ukupan broj uređaja isporučenih sa Symbian OS-om do 2. kvartala 2010. godine iznosi 385 miliona.

5. aprila 2011. Nokia izdaje Symbian OS pod novom licencom i preobražava ga iz open-source projekta u „proprietary shared-source.“

Symbian platforma je kreirana spajanjem softverske imovine kojoj su pridonijeli Nokia, NTT DoCoMo, Sony Ericsson i Symbian Ltd., uključujući i samu Symbian OS vrijednost, S60 platformu i dijelove UIQ-a i MOAP(S)-ovog korisničkog interfejsa.

U decembru 2008. Nokia kupuje Symbian Ltd., kompaniju pod čije vlasništvo spada Symbian OS. Od tog trenutka Nokia najviše pridonosi Symbian kodu, jer posjeduje razvojne resurse za korisnički interfejs i jezgru Symbian OS-a. Od tada Nokia posjeduje vlastiti repozitorij za platformu kojeg redovno pušta u javnost. Symbian je najprije trebala razvijati zajednica koju bi predvodio Symbian Foundation, koji je najavljen u junu 2008. da bi bio službeno pokrenut u aprilu 2009. Cilj je bio da se objavi cjelokupan kod platforme pod  EPL(Eclipse Public License), OSI(Open Source Initiative) i FSF(Free Software Foundation) licencom. Kod je objavljen pod EPL licencom 4. februara 2010., kada je Symbian Foundation objavio da je to najvažniji događaj tranzicije u Open Source historiji. Međutim, važne komponente unutar Symbian OS-a su bile pod licencom trećih lica, što je onemogućilo fondaciju da istog momenta objavi kompletan kod pod EPL licencom. Umjesto toga je objavljen pod ograničenom licencom SFL (Symbian Foundatioin License), a pristup je bio dozvoljen samo članovima kompanije, iako je članstvo bilo otvoreno za sve organizacije.

Kao što smo ranije naglasili, Nokia je  11. februara 2011. objavila da će preći sa Symbian platforme na Windows Phone 7 u poslovnom dogovoru koji je Microsoft koštao oko milijardu dolara.  22. juna 2011. Nokia je napravila sporazum sa Accenture kompanijom gdje se nastavlja razvoj i distribucija platforme na outsourcing način (tip poslovanja gdje se jedan dio ili kompletan razvoj dodjeli nekoj drugoj kompaniji). Accenture će obezbjeđivati Nokiu razvojem i podrškom Symbian baziranog softvera sve do 2016. godine i oko 2800 uposlenika Nokie prelaze u Accenture početkom oktobra 2011.

Bada

Bada je operativni sistem za mobilne uređaje kao što su pametni telefoni i tablet računari. Razvijen je od strane Samsunga. Dobio je ime od istoimene korejske riječi koja znači okean ili more. Instaliran je kako na uređajima niže tako i više klase.

Kako bi obezbjedio rast Samsung planira da u 2012. godini objavi ovu platformu pod open-source licencom kao i njeno korištenje na TV uređajima.

Nakon objave Wave s8500 uređaja, najprije je prikazan na Mobile World Congress 2010 u Barceloni. Tada su prikazane prve aplikacije izvršavane na Bada platformi, uključujući Gameloftov Asphalt 5.

Nakon pokretanja kompanije poput Twittera, EA-a, Capcoma, Gamelofta i Blockbustera predstavili su svoju podršku za Bada OS.

U Maju 2010. godine, Samsung je predstavio beta verziju SDK alata koji je privukao programere. Također je započeo Bada Developer Challenge, takmičenje sa ukupnim nagradnim fondom od preko 2,5 miliona dolara. U augustu 2010. Samsung je objavio verziju 1.0 SDK alata, da bi godinu dana kasnije objavili 2.0 verziju koja donosi mnoga poboljšanja u odnosu na svog prethodnika.

Prvi telefon koji je bio baziran na ovom sistemu je Samsung Wave S8500, koji pušten u prodaju 1. juna 2010. i u prve 4 sedmice zabilježio prodaju od milion uređaja.

Trenutno aktuelna verzija je Bada 2.0 objavljena 15. februara 2011. godine zajedno sa Samsung S8600 Wave III uređajem.

MeeGo

MeeGo je Linunx baziran sistem izdan pod open source licencom. Primarna meta su mu mobilni uređaji i informacijski aparati na tržištu potrošačke elektronike. MeeGo je dizajniran da se „ponaša“ kao operativni sistem za hardverske platforme kao što su netbook računari, zatim desktop računari slabije snage, nettop (vrlo mali uređaji ograničene kompjuterske snage), tablet računari, mobilni računari i komunikacijski uređaji, u vozilima ugrađeni uređaji, TV uređaji, IPTV risiveri, pametni telefoni i drugi ugrađeni sistemi. Jedan zaista širok spektar uređaja korištenih u različite svrhe. MeeGo trenutno održava Linux Foundation. 

Prvi put je najavljen na MWC-u (Mobile World Congress) u Februaru 2010. od strane Intela i Nokie. Cilj je da se spoje Intelov Moblin projekat i Nokijin Maemo u jedan novi zajednički projekat. Prema Intelu, MeeGo je razvijen jer Microsoft nije nudio opsežnu Windows 7 podršku za Atom procesore. Aminocom i Novell su također odigrali značajnu ulogu u MeeGo projektu radeći na razvoju infrastrukture i oficijelnih proizvoda. Aminocom je zaslužan za proširenje podrške na TV uređaje, dok je Novell uvodio tehnologije koje su originalno razvijene za OpenSUSE. U novembru 2010. godine, AMD se pridružio alijansi kompanija koje su zadužene za aktivni razvoj MeeGo sistema.

Intel je 27. septembra 2011. godine objavio kako MeeGo zamjenjuje nova mobilna platforma nazvana Tizen koja ujedinjuje LiMo i MeeGo, a Intel će, ipak, nastaviti saradnju sa sadašnjim partnerima koji razvijaju uređaje temeljene na MeeGo platformi. Prema službenim informacijama operativni sistem bi trebao biti prilagođen za pametne telefone, tablete, TV uređaje, netbookove i uređaje za zabavu i informiranje u vozilima. Razvoj će biti otvoren i vođen od tehničkog tima u kojem će se nalaziti Intelovi i Samsungovi predstavnici. S druge strane Nokia je najavila razvoj Meltemi nasljednika ciljajući buduće telefone.

Tržišna zastupljenost mobilnih platformi

Prema podacima do kojih je došao Gartner tržišni udio za drugi kvartal 2011. godine listu sa 43% prodatih uređaja predvodi Android. Slijede ga Symbian sa 22%, Apple sa svojm iOS platformom, zatim RIM (Research In Motion) sa 12%.

Gledajući sa udaljene vremenske distance jasno je da Symbian godinama izgubio veliki tržišni udio. Kako je Nokia nekada bila najveći proizvođač mobilnih uređaja, danas im je tu ulogu preuzeo Samsung, koji svoj uspjeh bilježi na prodaji Android i Bada baziranih uređaja. U narednom periodu se očekuje da Nokia izbaci prve Windows Phone uređaje kada se može očekivati značajniji napredak Microsofta u kategoriji prodatih uređaja na osnovu mobilnog sistema.

Godina Symbian Android RIM iOS Microsoft Ostali
2011 Q1 27.4% 36.0% 12.9% 16.8% 3.6% 3.3%
2010 37.6% 22.7% 16.0% 15.7% 4.2% 3.8%
2009 46.9% 3.9% 19.9% 14.4% 8.7% 6.1%
2008 52.4% 0.5% 16.6% 8.2% 11.8% 10.5%
2007 63.5% N/A 9.6% 2.7% 12.0% 12.1%
Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.