Twitter

Twitter narušava privatnost!

Mnoge organizacije i udruženja za zaštitu privatnosti osuđuju potez Twittera, koji je omogućio kompanijama da kupe pristup njegovim arhivama. Što dalje znači da će te kompanije imati pristup milionima twitova.

Svaki twit koji je napisan od strane korisnika je arhiviran, a dnevno ima oko 250 miliona twitova. Kompanija Datasift kupila je pristup svim twitovima koji su postani/objavljeni u posljednje 2 godine. Datasift će koristiti te podatke da bi unaprijedili marketinške kampanje, to jest da preciznije djeluju na ciljanu grupu i utjecajne korisnike.

DataSift

U Twiteru na ovo gledaju kao jedan od načina za zaradu, kojeg trenutno besplatno koristi negdje oko 300 miliona korisnika.

Međutim, ova odluka Twitera burno je dočekana od strane mnogi udruženja i organizacija za zaštitu privatnosti. Direktor BigBrotherWatch udruženja Nick Pickles kaže: “Ljudi su smatrali da su njihovi twitovi njihova lična imovina, međutim ova odluka stavlja jasno do znanja da to zapravo nije tako. Sada je jasno da ako ne plaćaš usluge korištenja socijalnih mreža da zapravo nisi korisnik već proizvod.

bigbrotherwatch

Datasift će naplaćivati kompanijama i do 10 hiljada funti mjesečno za analiziranje twitova. Iz kompanije navode da postoji lista čekanja na ovu uslugu i da ima i do 1 000 klijenata.

Za koliko nas je Twitter prodao još uvijek se ne zna, međutim jasno stavljaju do znanja da mogu sve da urade, a da Vas kao korisnike za to i ne pitaju. Jer sa tim ste se složili samom registracijom na Twitteru. Žalosno ali istinito. Kakvo je Vaše mišljenje o tome?

Autor

Student sam elektrotehnike u Tuzli. Istinski sam zaljubljenik u Web Dizajn, ali takodjer volim da čaprkam po hardveru. Sto se tiče interneta u globalu ništa mi nije strano. Volim da provodim vrijeme sa dragim osobama, i uvijek sam otvoren za nova poznanstva.