Dostupan Firefox 11

Nakon samo 2 mjeseca od izdavanja Firefox-a 10, Mozilla je izdala prvu javnu verziju Firefox-a 11. Ako ste do sada imali želju da koristite Firefox, ali su se vaši podaci nalazili na Chrome-u, ova verzija će vam omogućiti da skoro sve korisničke informacije prebacite iz Chrome preglednika, uključujuči bookmarke, passworde, postavke… Jedan od ključnih dodataka ovoj verziji jeste Google SPDY protokol.
Ovaj projekat je pokrenut 2009.godine, a svrha je bila ubrzanje očitavanja stranica. Sve SSL stranice se učitavaju putem Google SPDY protokola , a on donosi veći brzinu i sigurnost.

Također , ova verzija donosi dodatak sinhronizacije. Nedostatak u prijašnjim verzijama jeste Firefox Sync, koji sinhronizuje postavke preglednika na više kompjutera. Od novosti je i bolja podrška za HTML5 video.Web programeri sada mogu vizualizirati web stranice u 3D tehnologiji, a dobili su i nekoliko korisnih alatki, kao što je opcija Tilt ili Style editor.

Firefox 11 je prilagođen Windows XP-u, Visti, Windows 7, kao i OS X i Linux-u. Korisnici Firefox-a bi trebali automatski dobiti nadogradnju na Firefox 11.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi