LulzSec

LulzSec vođa izdajica

LulzSec je hackerska grupa koja se odvojila od Anonymous-a u maju prošle godine. Članovi ove hackerske grupe su se, za razliku od grupe Anonymous, znali međusobno i čak imali  “vođu“  koji je bio u hackerskoj sceni poznat pod nickom Sabu. Dobro je znao da prikrije svoje tragove na internetu kao i svaki pravi hacker, ali jednoga dana se ulogao u chat bez maskiranja svoje IP adrese i to je bilo dovoljno da FBI dođe do njega.

Hector-LulzSec

Vođu lulzsec-a možete vidjeti na slici, Hector Xavier Monsegur mu je pravo ime, nezaposlen čovjek, ima dvoje djece. Prije nego je ostao bez posla i postao vođa lulzsec-a radio je za LimeWire.

FBI mu je prijetio zatvorskom kaznom, međutim on nije htio da napusti svoju djecu, te je tako odlučio surađivati sa njima.Već nekoliko mjeseci je surađivao sa FBI-em, isti onaj FBI kojem je stranicu hackao sa drugim članovima grupe, ali to im nije bila jedina meta, poznati su postali napadima na Sony, CIA, FOX i brojne druge organizacije.

Izdao je članove lulzsec-a, čak se spominje da je i neke članove Anonymousa izdao, koliko zapravo članova su privedeni i koliko ih je izdao se drži tajno, možda ovo nećemo nikad ni saznati.

Kako će Anonymous reagovati na ovo, hoće li ovo izazvati burnu reakciju sa novim napadima ili je ovo početak kraja za tzv. “hacktiviste“, preostaje nam da vidimo.

Autor

Student informatike, trenutno zaposlen kao QA Analyst. Zanima se za sve što ima veze sa informatikom, jako svestran od servisiranja i igranja sa hardverom, preko 3D modeliranja, programiranja (u svemu na šta naleti), sigurnosti u IT-u, pa sve do podizanja servera i sastavljanja relacionih šema baza podataka, petlja se u sve oblasti i čita o svemu, pa ponešto i pokuša izvesti, a kao što vidite ponekad i piše o nečemu.