Da li se približava kraj file-sharing servisima?

MegaUpload, jedan od najvećih file-sharing servisa na internetu je ugašen od strane saveznih tužitelja u državi Virginia. Osnivač ovog site-a Kim Dotcom i još trojica su uhapšeni u Novom Zelandu po nalogu američkih vlasti. MegaVideo, streaming servis, i još ukupno 18 domena u vlasništvu Mega kompanije su oduzeti, a datacentri u tri države su pretreseni.

Ovo je bio jasan znak da američke vlasti imaju snagu ugasiti stranice povezane sa kršenjem autorskih prava i bez SOPA i PIPA zakona, koji su, nakon ogromnog bojkota internetske zajednice u prošloj sedmici, zvanično povučeni iz procedure. Na serverima MegaUpload se nalazi mnogo piratskog sadržaja, iako su ljudi postavljali i legalne dokumente. Sada je to sve otišlo, a čini se da će se Kim Dotcom i ostali osumnjičeni suočiti sa ozbiljnim kaznama.

Ubrzo nakon gašenja MegaUpload-a, mogli su se pročitati komentari, širom interneta, koji spominju sljedeće servise. I, zaista, ukoliko je ovo definitivni kraj za MegaUpload, kako će u ovoj priči proći ostali file-sharing servisi. Da li će Rapidshare biti slijedeći ugašen? Istina, oni i MediaFire su u zadnje vrijeme napravili neke izmjene, što bi moglo biti značajno u konfrontacijama sa zakonodavstvom.

U kolikoj mjeri se razlikuju Dropbox i Rapidshare?

S jedne strane servisi poput Rapidshare-a i MegaUpload-a služe za upload različitih file-ova, a među njima se u velikoj mjeri nalazi piratski sadržaj. Moguće je vršiti široka pretraživanja i otkriti velike količine sadržaja. S druge strane, ovakve metode kod Dropbox servisa nisu moguće. Ovaj servis je zamišljen za dijeljenje sadržaja jednog korisnika na više uređaja i sa užim krugom poznanika i radnih kolega. Tako široke pretrage nisu moguće.

Reakcije na gašenje Megauploada nismo morali dugo čekati. Jedan od najvećih file-sharing servisa, Filesonic, onemogućio je dijeljenje sadržaja među korisnicima. Na stranici se nalazi obavještenje da su sve sharing funkcionalnosti onemogućene. Servis je trenutno moguće koristiti za upload i preuzimanje file-ova koje ste lično postavili. Time su mnogi linkovi širom interneta postali beskorisni.

Isto kao i MegaUpload, Filesonic je lociran u Hong Kongu i sada je već jasno da su tamošnje vlasti sarađivale sa američkim kako bi ugasili Dotcomove operacije i oduzeli imovinu. Vjeruje se da Filesonic ima i neke servere u SAD-u.

U decembru je Filesonic objavio partnestvo sa Vobile-om, kompanijom koja pruža usluge identifikacije sadržaja. Svi upload-i se provjeravaju na kršenje autorskih prava prije nego ih je moguće podijeliti javno, iako je nejasno da li je sistem ikad proradio.

Čini se kako su stranice koje nude file-sharing servise ostale u panici nakon događaja iz prošle sedmice. Sljedeći servis, koji je povukao konkretan potez je Uploaded.to. Naime korisnici iz SAD-a nisu u mogućnosti koristiti ovaj servis, a pri otvaranju stranice se pojavljuje poruka: “Naš servis je trenutno nedostupan u vašoj državi. Izvinjavamo se zbog toga.

Niko od zvaničnika se još uvijek nije oglasio, pa tako ostaje nejasno da li će ovo stanje ostati za stalno i da li je povezano sa događajima oko MegaUpload-a.

 

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.