Kim Dotcom nudi 10.000€ za pronalaženje sigurnosnih propusta Mega servisa

Kim Dotcom je toliko uvjeren u sigurnost svog nedavno pokrenutog servisa za pohranu podataka da je ponudio nagradu u vrijednosti 10.000€ onome ko uspije da probije sigurnosni sistem Mega servisa. Od samog pokretanja servis prati loš glas, kako zbog loše reputacije propalog Megauploada tako i zbog sumnjivih kriterijuma novog servisa. Popularnosti, ali i sumnji u servis je doprinijela činjenica da Mega nudi 50 GB besplatnog prostora za pohranu podataa, što je daleko više od mnogo popularnijih cloud servisa.

Dotcom je nedavno najavio kako će raditi na obezbjeđivanju novih mjera sigurnosti računa i podataka korisnika, a na samom projektu je angažovano 20 advokata koji će se brinuti za legalnost poslovanja, tvrdnje su Dotcoma. Nuđenje nagrade zapravo predstavlja pokušaj uvjeravanja šire mase u istinsku sigurnost Megae, jer je Dotcom u zadnje vrijeme nerijetko napadnut upravo zbog toga. Dok sa druge strane, nuđenje nagrade za pronalaženje sigurnosnih propusta i bugova  zapravo ne bi trebalo predstavljati  nikakvo iznenađenje jer je to dosadašnja praksa  mnogih velikih kompanija poput Microsofta, Googlea ili Facebooka. Samo u prva 24 sata nakon pokretanja servisa Mega se mogla pohvaliti sa skoro 50 miliona pohranjenih fileova od stane milion registrovanih korisnika.

Kada će i da li će iko uspjeti da pronađe propust na servisu ostaje da se vidi.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi