Google Reader share seli na G+

Od svoje nadogradnje u ponedjeljak, Google je ukinuo share opciju na popularnom RSS feed menadžeru, te je tu funkcionalnost preselio na Google+. Korisnici koji i dalje budu htjeli da dijele svoja čitanja, morat će kreirati Google+ nalog.

Ukoliko ste pri share-anju koristili nadimak, sada ćete morati da koriste svoje ime i prezime. Rečeno je da će se pseudonimi nekad u budućnosti dozvoliti, no kad, kako i na koji način još nije poznato. Korisnici Picasa-e na primjer mogu i dalje koristiti pseudonime i nadimke, ali u slučaju da kreiraju Google+ nalog, primorani su da integrišu jedan u drugi, tj. Picasa nalog u G+, i time je neizbježno korištenje imena i prezimena pri dijeljenju slika ili komentara. Google također nudi i Blogger-ima mogućnost da zamjenu svoj Blogger profil sa G+ profilom, ali u tom slučaju opet je potrebno da se na Blogger-u identificiraju sa svojim G+ identitetom.

Izjavljeno je veliko nezadovoljstvo od strane korisnika radi ovih skorijih promjena Goole-a nad Reader-om, kako na forumima tako i blogovima, te je čak i peticija postavljena.

Dijeljenje (sharing) Google Reader uveženog sadržaja će biti bazirano sada na +1 tipki, koju sve primjećujemo. Uz pomenutu G+ integraciju, nadograđeni Reader je dobio novi izgled kako bi bio čišći i jednostavniji.

Što se tiče korisnika koji ne žele više da koriste Reader, Google im je omogućio export naloga.

“Nadamo se da vam se sviđa novi Reader — i Google+ — koliko i nama, ali razumijemo ukoliko kod nekih to nije sličaj. Ukinuti Reader-ovu opciju za dijeljenje nije bila laka odluka, ali na kraju nam pomaže da se fokusiramo na neka uža polja, te izgradimo čak bolje iskustvo kroz cijeli Google,” napisao je software  inženjer, Alan Green.

Osobe koje nisu koristile opciju Readera za dijeljenje sadržaja kroz društvene mreže, neće osjetiti integraciju sa Google+.

Autor

Informatički entuzijast, uživa u muzici i društvu. Studira Informacijske Tehnologije u Mostaru i polako ali sigurno se približava diplomi. Interesovanja mu teku u pravcu programiranja, no aktivan je i u drugim oblastima IT-a. Veliki fan Star Wars ciklusa te Matrix trilogije.