I YouTube će morati filtrirati sadržaj

Zbog akcije GEMA-e (njemačko udruženja za ubiranje autorskih naknada), kojom su se 2009.godine bacili prvo na RapidShare. Od tada je ovaj servis počeo sa filtriranjem muzike koja se postavlja.
Međutim , prošlog mjeseca, prilikom druge presude Višeg regionalnog suda u Hamburgu, donešena je presuda na štetu RapidShare-a. Od tada RapidShare mora da prati cijeli sadržaj koji se postavlja na njihovoj stranici, a sve u svrhu zaštite sutorskih prava.

Sljedeća žrtva GEMA-e jeste YouTube. Iz GEMA-e navode kako je razlog tužbe protiv YouTube-a činjenica kako se ni ne brinu dovoljno o zaštiti autorskih prava u objavljenim video klipovima.
Prema odluci njemačkog suda YouTube, odnosno Google se smatraju odgovornim za svaki postavljeni sadržaj na svom servisu,a koji je zaštićen autorskim pravima.U Americi je zakon drugačiji, ne mora se vršiti filtracija , ali ukoliko se pojave žalbe na neki video koji krši autorska prava, sadržaj se u tom slučaju uklanja.
Još uvijek nije poznato da li će YouTube uložiti žalbu na presudu, no međutim izjavili su kako će ‘ostati predani pronalazku riješenja koje bi bilo od koristi autorima i izdavačima, kao i široj YouTube zajednici’.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi