RapidShare nova žrtva borbe protiv online piratstva

Viši regionalni sud u Hamburgu odlučio je da internetska stranica RapidShare mora početi pratiti sadržaj koji se objavljuje na njihovoj stranici kako bi se spriječilo online piratsvo, te spriječilo skidanje sadržaja zaštićenog autorskim pravima.

Slučaj je otvoren prije tri godine kada je njamačka organizacija GEMA od suda zatražila da RapidShare ukloni preko 5.000 pjesama sa svoje stranice. Tužbu protiv RapidShare-a su podigli izdavači DeGruyter i Campus, kako bi zaštitili svoje vlasništvo.

Nakon tri godine od tužbe donesena je presuda, prema kojoj se od RapidShare-a traži da kontroliše sadržaj koji se postavlja na njihov servis. Na koji način se to planira to izvesti još je nepoznato.

Presuda višeg suda u Hamburgu ovom odlukom se suprostavlja presudi europskog vrhovnog suda, po kojoj je filtriranje sadržaja zadiranje u privatsnost onih koji postavljaju sadržaj. RapidShare od sada mora svakodnevno kontrolisati hiljade sadržaja koji se svakodnevno objavljuje na njihovoj stranici, a sve sa ciljem da se zaštite autorskih prava.

Odmah nakon gašenja MegaUpload-a RapidShare je preduzeo neke mjere da se spriječi piratstvo. Ta mjera podrazumjeva smanjenje brzine skidanja sadržaja na svega 30 kb/s.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi