YouTube od sada omogućava prodaju muzičkog sadržaja za poslovne partnere

Već je ranije bilo poznato da YouTube ima 3 milijarde pregleda dnevno, ali sada ima nevjerovatnih 800 miliona jedinstvenih posjeta mjesečno, objavio je Google na nedavnoj prezentaciji poslovnih rezultata za 3. kvartal. Također su najavili da će YouTube omogućiti prodaju sadržaja, ulaznica i dr.

Ova nova funkcionalnost, koju YouTube naziva Merch Store, omogućit će partnerima da prodaju svoj umjetnički sadržaj, ulaznice za koncerte i ostalo, fanovima i posjetiocima stranice. YouTube se udružio sa nekoliko partnera kako bi omogućili ovu online prodaju. Topspin pomaže u prodaji digitalnog sadržaja, koncertnih ulaznica i ostalog. SongKick će pomoći u prodaji ulaznica, a iTunes i Amazon će omogućiti transakciju muzičkih download-a.

Iz YouTube-a govore da će globalno pokrenuti ovu prodaju u narednim sedmicama. Najavili su kako će naplaćivati mali procenat, samo kako bi pokrili troškove, a umjetnici će dobivati istu naknadu kao kad bi se odlučili za neki drugi kanal prodaje.

Mogućnost da uvede prodaju sadržaja, ulaznica,  download-a i još mnogo toga, YouTube će sada još i više povezati umjetnike sa njihovim fanovima. Ova destinacija od sada postaje ne samo jedan od načina za otkrivanje muzičkih spotova, nego da se i obavi poslovna transakcija kupovinom radova omiljenih umjetnika, a i da se konačno vidi nastup kupovinom ulaznica za koncerte.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.