Šta je RSS?

RSS (Rich Site Summary, u prevodu “bogati pregled“ ) je format za redovno dostavljanje promjenljivog web sadržaja. Mnoge izvještajne stranice kao i sama Tehnografija predstavljaju svoj sadržaj kao RSS Feed (napajanje).

Zašto RSS? Prednosti i razlozi za korištenje RSS-a

RSS rješava problem ljudi koji redovno koriste internet. Omogućava vam najnovije informacije sa stranica koje ste vi odabrali, a ujedno štedite na vremenu tako što nećete posjećivati svaku stranicu posebno. Usput, osiguravate svoju privatnost jer se ne morate pretplaćivati na newsletter-e (biltene) pojedinih stranica. Broj stranica koje nude RSS izvještavanje rastu iz dana u dan.

Šta je potrebno za čitanje RSS feed-a? RSS čitači, agregatori vijesti

Postoji softver koji omogućava učitavanje ili napajanje putem RSS-a ili News agregatora, direktno na vaš desktop, a postoje i online solucije. Za čitaoce koji imaju nalog na Google-u/Gmail-u, mogu testirati Google Reader. Kod novijih operativnih sistema, obično se uz instalaciju instalira i odgovarajući RSS čitač.

Kako uočiti da li stranica ima RSS i kako se pretplatiti?

Sve stranice koje nude RSS izvještavanje imaju ili na vrhu ili na dnu stranice RSS logo , tekstualnu naznaku RSS ili Subscribe.

Ukoliko ne uspijete pronaći, prije no što odustanete, pokušajte još www.(naziv stranice).(domena)/rss ili /feed  primjer www.tehnografija.net/feed .

Bez panike kada ugledate

ili još gore

Sve što trebate je kopirati adresu RSS napajanja i zalijepiti je u vaš RSS čitač. Primjer Google Reader

Sada postoje još lakši načini, nakon što odaberete RSS link na stranici, on vam ponudi da odaberete jedan od online RSS čitača.

Nakon što odaberete, automatski će vas odvesti na stranicu servisa, na vama je samo da je stavite u bookmark.

Za kraj, nemojte zaboraviti dodati i Tehnografiju u vaš rss čitač, kako bi dobivali redovne informaciju o novim člancima.

Autor

Informatički entuzijast, uživa u muzici i društvu. Studira Informacijske Tehnologije u Mostaru i polako ali sigurno se približava diplomi. Interesovanja mu teku u pravcu programiranja, no aktivan je i u drugim oblastima IT-a. Veliki fan Star Wars ciklusa te Matrix trilogije.