Deset najboljih gadgeta u 2012. godini

iPad 3

Sve oči su usmjerene na  Apple-ov novi tablet, koji bi mogao biti najavljen već idućeg mjeseca. Visoko-rezolucijski 2048×1536-pixel display, 4G konektivnost, A6 processor, USB 3.0 i NFC tehnologija te rumori da bi mogao biti 3D razlozi su za veliku pažnju. Ono što eventualno dobijemo će biti dobar znak o tome šta nas očekuje sa iPhone 5.

iPhone 5

Apple bi mogao otkriti novi četvero-jezgreni iPhone u junu, s tim da bi se na policama trgovina mogao naći tek na jesen. Ako osjećate da 4S nije donio dosta novog, iz Apple-a obećavaju potpuno novi dizajn, ali sličnih proporcija.

Google Tablet 

Predsjednik kompanije Eric Schmidt dao je naslutiti da će Google lansirati vlastiti brend tableta kao rivala iPad-u u idućih  šest mjeseci.  Govoreći za talijanski list Corriere della Sera, otkrio je da će Google  ‘reklamirati tablet najveće kvalitete’  te da se može očekivati brutalno natjecanje između Apple-a i Google-ovog Androida.

Apple HDTV

Kalifornijska kompanija je odlučila napraviti vlastiti televizijski set, s tim da će ekrani biti isporučeni od strane Sharp-a. Iako se cijena još ne spominje, niti da li će biti opcija za 3D, zna se da će sadržavati iOS operativni sistem. Proizvodnja počinje u proljeće s promocijom nekad polovinom godine.

Wii U

Nova konzola koja dolazi iz Nintenda može se pohvaliti novim kontrolerima s ugrađenim 6.2in touchscreen-om koji radi u kombinaciji sa glavnim display-om,  ali se može koristiti i kao portabilni gamerski uređaj. Napokon je tu i 1080 HD sadržaj te interna flash memorija koja se može nadograditi putem USB-a ili SD-a. Oficijalni datum izlaska nije poznat, ali se vjeruje da je u ovoj godini.

PSP Vita

Sony-eva nova portabilna gamerska konzola će biti lansirana 22. februara, sa cijenom  od 274 eura, te donosi impresivne dodatke kao što su četvero-jezgreni A9 procesor i 5-inčni 960×544 OLED touchscreen display. Kako god, Sony očekuje jako natjecanje od strane iOS i Androidovih gamerskih uređaja.

Google TV

S dolaskom u ranim mjesecima 2012.  godine, Google-ova smart TV platforma se može kontrolirati pomoću Android mobilnih telefona, može surfati internetom pomoću popularnog browsera Chrome-a, pokretati Android aplikacije te sadrži opciju HD web video snimaka.

Samsung Galaxy SIII

SII je po mnogima telefon godine, tako da će se Samsung morati jako potruditi na njegovom nasljedniku. Kako god, nagovještaji zvuče poprilično dobro: četvero-jezgreni handset sa do pet puta većom kvalitetom grafike i kamerom od 12 megapixela. Prve najave se očekuju početkom 2012. godine.

Amazon Kindle Fire

Nova “igračka” nam dolazi od strane Amazona, po cijeni od 150 eura. Po mnogima bi mogao biti jedan od najprodavanijih gadget-a, jer je stvarno “vruć”. Neće imati sve mnogobrojne opcije iPad-a, ali će one koje bude imao koristiti u punom potencijalu. Datum izlaska se još očekuje.

Intel Ultrabooks

Ultra-lagan, super-tanak i munjevito brz PC laptop kao rival MAcBook Air-u je napokon stigao. Sad je red na Sony-u, Samsungu, Dell-u i Acer-u da pokušaju napraviti nešto novo.

Toliko o gadgetima koji nas očekuju, još da je viška eura u novčaniku…  🙂

Autor

Student Informacijskih Tehnologija. Zainteresiran za razne grane, još čeka da se opredijeli za par. Uvijek nasmijan i optimističan, voli dobro društvo, dobru kafu i dobru šalu. Velika pričalica.