Nokia predstavila prve Windows Phone telefone

Jutros je u Londonu, na Nokia World događaju, Stephen Elop predstavio prve Nokia uređaje na Windows Phone OS-u.  Dugo se čekalo na ovaj momenat otkad je najavljeno partnerstvo Nokie i Microsofta da bismo danas dočekali Lumia 800 i Lumia 710, prve Nokia Windows phone uređaje.

Lumia 800

Već nekoliko mjeseci je najavljivan kao Nokia 800 pod kodnim imenom Sea Ray, da bi danas ugledao svjetlo dana kao Lumia 800. Stephen Elop je naglasio da je ovo “prvi pravi Windows Phone uređaj,” što je dosta uzvišena izjava. No, o kakvom se hardveru ovdje radi?

Ekran, a i dizajn kompletnog uređaja izveden kao kod Nokia N9. Veličina ekrana je 3,7 inča, procesor je 1,4 gigaherca, a veličina RAM-a je 512 MB. Kamera na ovom uređaju je urađena po Nokia standardima, jer dolazi sa 8mp i f/2.2 Carl Zeiss optikom, gdje bi 16GB prostora trebalo biti sasvim dovoljno za pohranu fotografija. Možda ovakve specifikacije neće u mnogome promijeniti svijet pametnih telefona, ali je sigurno da dizajn, koji je preslikan sa Nokia N9 uređaja, može privući široku populaciju da se odluče baš za ovaj telefon.

Vjerovatno će mnogi među vama biti zadovoljni činjenicom da se ovaj telefon isporučuje u tri boje: crna, cyan i magenta. Iznenađujuće, Lumia 800 je već na putu za Njemačku, Francusku, Italiju, Nizozemsku, Španiju i Veliku Britaniju, gdje će biti dostupan već od Novembra. Korisnici u Hong Kongu, Indiji, Rusiji, Singapuru i Tajvanu bi mogli ovaj uređaj koristiti do kraja godine, dok se očekuje da će Lumia 800 biti dostupna na tržištu SAD-a, u narednoj godini.

Detaljne specifikacije ovog uređaja možete pogledati na oficijelnoj  stranici.

Lumia 710

Lumia 710 (ranije poznata kao Sabre) je slabiji od ova dva uređaja, ali to ne mora da znači mnogo kada se pogledaju specifikacije ovog uređaja. Dolazi sa istim 1,4 gigahercnim procesorom kao i Lumia 800, uparen sa 3,7 inčnim WVGA ekranom i kamerom od 5 mp sa zadnje strane. Namijenjeno je od strane Nokie i Micorsofta, da ovaj uređaj cilja korisnike koji žele kontrolisati finansije i zaista je ohrabrujuće vidjeti da ovaj telefon dolazi sa potencijalno istim performansama kao i premium uređaj.

Ovaj uređaj se isporučuje sa 8 GB memorije, za razliku od svog brata uključuje microSD slot, omogućavajući proširenje memorije na 16 GB.

Nokia ekskluzivne aplikacije

Nokia nije isporučila samo hardver, nego i nove aplikacije koje će ih obilježiti na Windows Phone platformi.

  • Nokia Drive: Lumia korisnici su privilegovani koristeći se ovom dinamičkom navigacijom. Idealna je za korištenje u automobilu i predstavlja odličnu alternativu Bing Maps-u.
  • Nokia Music: Besplatan prijenos muzike omogućava korisnicima da slušaju stotine muzičkih kanala koristeći Mix Radio. Nadolazeći update će omogućiti korisnicima da kreiraju svoje mix-eve bez da imaju posla sa nalozima i logiranjem.

 


 

 

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.