Korisne ekstenzije za Chrome

Šta su ekstenzije (extensions) ?

Ekstenzije predstavljaju dodatne karakteristike ili dodatke koje možemo nadograditi na naš web preglednik. Pomoću njih možemo dodatno urediti svoj preglednik, u ovom slučaju Chrome, te mu povećati funkcionalnost u smislu bržeg ili lakšeg prikaza pojedinih dijelova trenutačne stranice, dodatnih informacija koje nisu vidljive, te mnogo drugih pojedinosti.

Dodavanje ekstenzija

Kada se odlučite za odgovarajuću ekstenziju na Web Store-u, -> klik -> Add to Chrome

1 ) Read it later je veoma koristan servis koji vam omogućava da privremeno zapamtite stranice koje biste željeli kasnije da pročitate. Ova ekstenzija može biti veoma korisna u situacijama kada čitate neku informaciju ili vijest, a nemate vremena da završite, jednostavno idite na Read it later ikonu i Mark as unread.

2 ) Chrome Session saver vam nudi da pohranite trenutnu sesiju na pregledniku, bez obzira koliko stranica imate otvorenih ili šta na njima radite (izuzetak su igre), kako biste je kasnije mogli ponovo pozvati i nastaviti raditi tačno tamo gdje ste i na čemu ste stali. Korisna ekstenzija u situacijama kada nešto istražujemo te otvorimo svaki link koji nam je google izbacio, a moramo ugasiti ili ponovo pokrenuti računar.

3 ) Da li ste ikad naletjeli na stranicu koja samo ili idealno radi na Internet Exploreru? IE tab je rješenje za one koji ne koriste Internet Explorer, a i za one kojima je mrsko da ga otvore kada pristupe takvoj stranici. Sa ovom ekstenzijom, Chrome će vam učitati stranicu onako kako bi to i Internet Explorer učinio.

4 ) Twic je Twitter notifikacijska ekstenzija, koja vam nudi pregled zadnjih tweetova kao i da napišete tweet. Moguće je dodati više naloga.

5 ) Uz pomoć FlashBlock ekstenzije, možete blokirati ili zabraniti pokretanje Flasha na stranici. Ukoliko ste na slabijoj mašini, ili na slabijem internet priključku, ova ekstenzija će možda ubrzati i učiniti vaše surfanje ugodnijim. FlashBlock vam pomaže na određeni način sa zauzećem memorije time što neće dozvoliti Flash sadržaju da se puni ili skida na vaš računar.

6 ) AdBlock veoma korisna ekstenzija koja blokira sve vrste reklama na skoro svim stranicama.

Prethodne dvije ekstenzije su u jednu ruku slične, no ipak se razlikuju. Prijedlog  je svakako da instalirate obje.

7 ) Ghostery je ekstenzija koja “vidi” online “špijune” poput onih od Facebook-a i Google Analytics-a te mnogo drugih, koje se zanimaju za ono što radite i na šta klikate, dok surfate. Ghostery vam ih prikazuje, ukoliko ih ima, te nudi da ih blokirate. Ukoliko želite biti anonimni na webu, sa ovom ekstenzijom ćete biti korak bliže toj namjeri.

8 ) gPDF je online preglednik dokumenata, koji će sve RTF, ODT, CSV, SXW i SWC linkove preusmjeriti da se otvaraju u Zoho Viewer-u, a PDF, DOC, DOCX, XLS, XLSX, PPT i PPTX na Google Docs.

9 ) Google Docs je mala cloud ekstenzija koja vam omogućava pristup vašim online dokumentima, odnosno dokumentima koje ste postavili na Google Docs, preko vašeg Google ili gmail naloga. Kada pristupite dokumentima, ujedno ih možete i modifikovati. Google Docs, za razliku od dosad predstavljenih će vam se pojaviti kao ikona unutar Chrome-a. Potrebno je otvoriti novi tab, ili + znak na vrhu Chrome-a.

10 ) Uz pomoć AniWeather-a, dodajte svoju geo lokaciju i budite uvijek informirani o (ne)vremenu. Nakon instalacije pojavit će vam se prozor gdje trebate unijeti vaš trenutni grad, ili grad za koji želite meteorološke informacije, nakon će vam se pojaviti ikona.

Autor

Informatički entuzijast, uživa u muzici i društvu. Studira Informacijske Tehnologije u Mostaru i polako ali sigurno se približava diplomi. Interesovanja mu teku u pravcu programiranja, no aktivan je i u drugim oblastima IT-a. Veliki fan Star Wars ciklusa te Matrix trilogije.