Pregled mobilnih platformi 1. dio

Kako su pametni telefoni postali upotrebljivi na više razina, a klasično korištenje u smislu obavljanja poziva i slanja poruka polako postaje samo jedna od aktivnosti na telefonima, kao primarna upotreba pametnih telefona postalo je surfanje internetom, reprodukcija multimedijalnih sadržaja, korištenje navigacije, plaćanje računa i dr. Kao što je poznato, sve ovo je najprije uočio, sada već bivši CEO Apple-a, Steve Jobs i sa iPhone-om napravio pravi bum, koji je njegovu kompaniju lansirao u orbitu. Zahvaljujući njegovoj inovativnosti i vođenju, Apple je danas najvrijednija IT kompanija.

Naravno, da nije trebalo dugo ostalim velikim igračima da shvate da ako žele opstati na tržištu moraju ponuditi adekvatan odgovor Apple-u. Google je odgovorio sa Androidom, a Microsoft je najprije ugasio do tada neuspješnu Windows Mobile platformu, te krenuo ispočetka, sa potpuno novom platformom, koju nazivaju Windows Phone.

U ovom članku donosimo najprije pregled tri platforme za koje većina analitičara tvrdi da će u budućnosti biti najkorištenije.

Apple iOS

iOS (poznatiji kao iPhone OS prije juna 2010. ) je mobilni operativni sistem kompanije Apple. Originalno razvijen za iPhone, proširio je svoju primjenu na druge uređaje kao što su iPod touch, iPad i Apple TV. Apple ne vrši licenciranje ovog OS-a za uređaje proizvedene od strane drugih kompanija. Od 31. maja 2011. App Store sadrži više od 500 000 iOS aplikacija, koje su ukupno preuzete više od 15 milijardi puta.  Prema podacima Gartner kompanije, za drugi kvartal 2011. godine, Apple sa svojim iOS-om zauzima 18% tržišta pametnih telefona. ios

Operativni sistem je prvi put prikazan sa iPhone-om na Macworld konferenciji  9. januara 2007., a pušten u prodaju u junu iste godine.  Na samom početku nisu bile podržane aplikacije osim onih koje dolaze sa iPhone-om.  Steve Jobs je ovu odluku pravdao činjenicom da programeri mogu razvijati  web aplikacije koje će se ponašati kao native aplikacije na iPhone-u.  17. oktobra, 2007. Apple izdaje saopštenje da razvijaju SDK (Software Development Kit) i da ga planiraju isporučiti programerima u februaru.  6. marta, 2008, Apple pušta prvu beta verziju zajedno sa novim operativnim sistemom: „iPhone OS“.

U junu 2010., Apple mijenja službeni naziv „iPhone OS“ u „iOS“. Stoga, da bi izbjegli tužbe od strane Cisco-a, koji je koristio „iOS“  kao zaštićeni brand za svoj operativni sistem koji je radio na njihovim routerima više od decenije, Apple je otkupio prava na licencu.

Trenutna verzija je iOS 4.3.5.

Android

Android je operativni sistem za mobilne uređaje kao što su pametni telefoni i tablet računari. Razvijen je od strane „Open Handset Alliance“ koju predvodi Google.

U 2005. godini google kupuje firmu koja je inicijalno započela razvoj ovog operativnog sistema.  Objava informacije o Android distribuciji dolazi 5. novembra, 2007. kada je otkriveno osnivanje konzorcija Open Handset Alliance (OHA) koji okuplja 84 kompanije posvećene unapređenju standarda za mobilne uređaje. Android je izdan pod Appache 2.0 licencom, licenca koja omogućava slobodno korištenje softvera.

Google je za razliku od Applea razdvojio verzije ovog operativnog sistema za tablete i pametne telefone. Aktuelna verzija za telefone je Gingerbread 2.3.x, dok se za tablete koristi Honeycomb 3.2. Međutim, najavljeno je da se ovakva praksa neće nastaviti te se očekuje da nova verzija sistema Ice Cream Sandwitch objedini Gingerbread i Honeycomb u kohezivnu cjelinu koja će pokretati obje vrste uređaja.

Android market je online biblioteka aplikacija za Android, razvijena od strane Google-a. Aplikacija pod nazivom „Market“ dolazi instalirana na većini Android uređaja, koja omogućava korisnicima pretraživanje i preuzimanje aplikacija razvijenih od strane drugih programera. Od decembra 2010. na Android Marketu se nalazi oko 200 000 igara, aplikacija i widgeta. U Aprilu 2011. godine Google objavljuje da je instalirano više od 3 milijarde aplikacija, a krajem juna 6 milijardi preuzetih sa Android Marketa. Sam operativni sistem je instaliran na oko 130 miliona uređaja.

Alternativno, korisnici mogu instalirati aplikacije sa drugih marketa kao što je Amazone Appstore ili direktno na uređaj ukoliko imaju APK datoteku.

Kompanija Canalys, koja se bavi istraživanjem tržišta, objavljuje u drugom kvartalu 2009. godine da Android zauzima 2,8 % tržišta pametnih telefona. Do četvrtog kvartala 2010. godine ovaj udio se povećao na 33 % postajući time najprodavanija mobilna platforma.

Windows Phone

Windows Phone je mobilni operativni sistem razvijen od strane Microsofta zamjenivši time Windows Mobile platformu koja je ostala nekompatibilna. Za razliku od prethodnika nova Microsoft platforma primarno cilja na tržište običnih korisnika. Sa Windows Phone-om Microsoft uvodi novi korisnički interface pod nazivom Metro, koji će se koristiti i na novom Windows operativnom sistemu za „klasični“ PC, kao i na tabletima.

Windows Mobile projekat je pokrenut početkom 2004. godine pod kodnim imenom „Photon“, ali je zbog sporog napretka otkazan. U 2008., microsoft reorganizira Windows Mobile grupu te kreće sa razvojem novog operativnog sistema. Proizvod je predstavljen 2009. godine kao Windows Phone.

Windows Phone je razvijen brzo. Jedan od rezultata je bio taj da Windows Mobile aplikacije nisu bile kompatibilne sa novom platformom.

Naziv Windows Phone je rezultat rebrandinga starije platforme pod imenom „Windows Mobile“. Prije nego što je oficijelno objavljen „Windows Phone 7“, Microsoft je počeo da uređaje koje pokreće Windows Mobile OS naziva imenom „Windows Phones“. Na prvom  predstavljanju Microsoft novu platformu naziva „Windows Phone 7 Series“ što je naišlo na kritike, jer sadži previše riječi za izgovoriti. Reakcija iz Microsofta je bila takva da su izbacili riječ „Series“ iz naziva branda.

Microsoft je otkrio Windows Phone 15. februara, 2010., na „Mobile World Congress 2010“ sajmu u Barceloni i otkrio dodatne detalje na „MIX 2010“ konferenciji 5. marta. Finalna verzija SDK je puštena u opticaj 16. septembra, 2010.

Steve Ballmer, CEO microsofta i Stephen Elop, CEO Nokie, 11. februara 2011. na službenom obraćanju medijima u Londonu  objavljuju partnerstvo ove dvije kompanije u kojem Windows Phone postaje primarna platforma za Nokia pametne telefone. Događaj je uveliko fokusiran na kreiranju „novog globalnog mobilnog ekosistema“, sugerišući konkurenciju Androidu i iOS-u. WindowsPhone

Windows Phone Marketplace je pandan Apple-ovom Appstoru i Android Marketu, gdje Microsoft digitalno distribuira muziku, video, podcaste te aplikacije razvijene od strane neovisnih programera. Marketplace je dostupan preko Zune aplikacije ili Marketplace Huba na uređaju (iako video i podcasti nisu dostupni preko Marketplace Huba i moraju se preuzimati i sinhronizovati preko Zune aplikacije). Marketplace uređuje Microsoft što uključuje izdavanje odobrenja.

Zune Marketplace nudi 10 miliona pjesama u MP3 formatu od 4 vodeće muzičke grupacije (EMI, Warner Music Group, Sony BMG i Universal Music Group), kao i neke manje muzičke distribucijske kuće.

Microsoft, također nudi „Zune Pass“ pretplatu koja omogućava preuzimanje neograničenog broja pjesama za period koliko važi pretplata.

U Septembru 2011. godine je objavljeno da Windows Phone Marketplace sadrži 32 000 aplikacija.

Trenutno aktuelna verzija ovog operativnog sistema je Windows Phone 7.5 Mango.

Ozbiljniji proboj na tržište pametnih telefona očekuje se pojavom prvih Windows Phone Nokia uređaja, što bi se trebalo desiti krajem godine.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.