Šta je to Cloud computing?

Šta je to Cloud computing, računari u oblacima? Dosad smo svi bar jednom čuli za pojam Cloud (oblak), Cloud computinga, bilo na TV reklamama, internetu, sloganima i naslovima …

Da malo razjasnimo cijeli princip Cloud tehnologije za one koje interesuje ali nisu ništa istraživali. Ideja se zasniva na tome da svi podaci koji su prijeko potrebni korisniku, bile to aplikacije, dokumenti ili nešto drugo budu dostupni u svakom trenutku, naravno uz prisustvo internet mreže. Dakle, Cloud je u jednu ruku usluga dostavljanja servisa umjesto samog produkta.

Cloud nam pruža aplikacije, pristup podacima, servise za pohranu podataka i ne traži od korisnika poznavanje fizičke lokacije sistema koji nas opskrbljuje servisom.

Za one koji toga još nisu svjesni, Cloud je već tu. Pohranjujemo podatke na DropBox -u, SkyDrive –u, Google –u te na mnogim drugim mjestima. Mailovi su nam pristupačni sa bilo koje lokacije, filmovi se sve više streamaju nego skidaju, a i YouTube je tu za svaku priliku. Vjerujem da je već shvaćeno gdje nas ovo vodi, u kakvo doba. U novembru 2009. godine pojavio se Google –ov operativni sistem Chromium, namjenjen ni manje ni više nego za Cloud. Chromium OS spada u open source projekte, baziran je na Linux platformi i prvobitna namjena je rad sa web aplikacijama. Danas Chromium nije jedini svoje vrste, u ne tako davnom članku o Linux distribucijama je spomenuta mala i simpatična, ali dosta praktična distribucija Linuxa, JoliCloud. Tu je još i Windows 8 koji kombinuje pojedine stvari.

Riječ Cloud možemo posmatrati kao skup hardvera, mreža, skladišta, servisa te interfejsa koji zajedno čine uslužnu djelatnost.

Ne treba se odmah na početku zavaravati što se tiče dostupnosti jer kao što i sad postoje privatne i interne mreže, do kojih je teško doći, čak nekad i nemoguće, tako će i Cloud biti podijeljen na javni, privatni, i hibridni koji kombinuje prva dva.

Neke od ključnih karakteristika :

– API (application programming interface), pristup softveru koji omogućava uređajima da vrše interakciju sa Cloud softverom na isti način kao što korisnički interfejs olakšava interakciju između čovjeka i računara.

– Trošak, tvrdi se da će biti smanjen.

-Nezavisnost uređaja i lokacije, omogućava korisniku da pristupi sistemu i podacima sa bilo kojeg uređaja (telefon, prenosni računar, PC), bilo kojeg mjesta.

– Odžavanje Cloud aplikacija i opreme je jednostavnije, jer ne zahtijevaju instalaciju na svakom korisnikovom uređaju.

Prilikom uspostavljanja internet veze između nekoliko računara, servise je moguće dijeliti sa bilo kojim od navedenih slojeva:

– Klijent

Cloud klijent se sastoji od kompjuterskog hardvera i softvera, ne nužno oboje, koji se oslanja na Cloud operiranje kako bi dostavio aplikacije

– Aplikacija

Cloud aplikacijski servisi (SaaS, Software as a Service) dostavljaju softver preko interneta, time nije potrebno instalirati softver na vlastiti uređaj

– Platforma

Cloud servisne platforme (PaaS) pružaju operacijsku platformu ili skup solucija kao servis, koristeći Cloud infrastrukturu te mnoštvo aplikacija. Olakšava razvoj aplikacija , nema troška niti složenosti kupovanja i uređivanja određenog hardvera / softvera

– Infrastruktura

Cloud servisna infrastruktura (IaaS) dostavlja računarsku infrastrukturu, platformsku virtualizaciju sa određenim skladištem i mrežom. Umjesto kupovine servera, softvera, prostora na podatkovnim (data-center) serverima, klijenti će to sve kupiti kao „all in 1“ servis (sve u jednom).

– Server

Server se zasniva na skupu hardvera te softvera koji je namjenjen upravljanju Cloud servisa.

Autor

Informatički entuzijast, uživa u muzici i društvu. Studira Informacijske Tehnologije u Mostaru i polako ali sigurno se približava diplomi. Interesovanja mu teku u pravcu programiranja, no aktivan je i u drugim oblastima IT-a. Veliki fan Star Wars ciklusa te Matrix trilogije.