LastPass za Windows Phone uređaje

O savjetima za sigurnost podataka i korisničkih računa smo već ranije pisali.  Čim se spomene ova tema, jedan od glavnih savjeta je ne koristiti istu šifru za više korisničkih računa.

Ukoliko ste već dugo korisnik Interneta, vjerujemo da je broj vaših korisničkih računa u tom slučaju prilično velik. Dovoljno je krenuti od broja društvenih mreža na kojim ste registrovani, zatim više mailova, foruma i lista postaje prilično duga. Ukoliko poštujete gore spomenuti savjet, ali i druge savjete za način kreiranja šifri u tom slučaju prilično naporno postaje pamtiti sve te šifre.

U ovom slučaju obavezno postaje korištenje aplikacije koja će čuvati vaše šifre. Ukoliko ste vlasnik uređaja s Windows Phone-om, onda Vam preporučujemo korištenje aplikacije LastPass.  Pored Windows Phone OS, LastPass je dostupan i za druge platforme, provjerite.

Aplikacija je odavno bila dostupna, ali su joj nedostajale neke bitne mogućnosti, ali ta vremena su iza nas nakon posljednje nadogradnje.

Verzija 1.9 ove aplikacija za Windows Phone nam donosi blagi redizajn i neke nove korisne mogućnosti. Jedna od novosti koja je  nedostajala je mogućnost kopiranja šifre i prenos unutar aplikacije ili drugu aplikaciju.  Na prvi pogled sitnica, ali jako potreba funkcionalnost za ovaj tip aplikacije.

LastPassWP7app                         LastPassWP7

Prilikom upoterebe aplikacije morate biti oprezni, jer ona može ostati upaljena u pozadini. Što znači da svako može do liste s vašim šiframa.  Zbog toga vam preporučujemo korištenje opcije za odjavu ili potpuno gašenje aplikacije.  Pored ovog moguće je da postavite PIN, koji ćete morati da ukucate svaki put nakon što se ekran uređaja zaključa.

Aplikacija je dostupna besplatno na Windows Phone Store-u, ali za korištenje je potreban Premium račun, koji košta 12$ (dolara) godišnje. Prije nego što se odlučite da li ćete kupiti aplikaciju možete je koristiti besplatno 14 dana,  što je sasvim dovoljno za odluku da li vam je potrebna ili ne.

LastPassQR

Autor

Adis je zaljubljenik u onaj čudni tekst (kod). Dane provodi čačkanjem po čudnom tekstu, ili ispijanjem kafa. Po prirodi perfekcionista, voli da sve radi savršeno i da je svaki pixel na svome mjestu. Bachelor of Science in Information Technologies.