Nokia prvi proizvođač Microsoft pametnih telefona u Q4

Od prvog predstavljanja Microsoft Windows Phone-a u 2011. godini, finski proizvođač Nokia  je već postala top Microsoft prodavač u svijetu, kako navodi Strategy Analytics.

Nokiad CEO Stephen Elop okrenuo je kompaniju prema Windows Phone 7 OS-u u februaru 2011., ali trebalo je čekati skoro godinu dana da se vidi konačni proizvod. Kompanija je pustila u prodaju prihvatljivo prodavane Lumia 800 i 710 Windows Phone uređaje, i uskoro se sprema izlazak “snažnog” Lumia 900,” uređaja o kojem se najviše govorilo tokom CES-a 2012.

Stvari su se odvijale u korist Nokie prema posljednjim izvještajima. Globalne isporuke pametnih telefona pogonjenih Microsoft operativnim sistemom porasle su na 36 procenata i dosegle 2,7 miliona u 4. kvartalu 2011. godine, sa Nokiom kao najvećim proizvođačem. U poređenju sa cjelokupnim svjetskim tržištem pametnih telefona, ove brojke su relativno sićušne. Prema posljednjim izvještajima Apple iPhone je prodan u nevjerovatnih 37 miliona primjeraka. Međutim,  Windows Phone OS se pokušava izdignuti sa mrtve tačke, pa je svaki rast dobro došao.

“Prošireni portofolio Windows Phone 7 modela kao što je Lumia 800, povećano prisustvo u maloprodaji, kao i primjetne marketinške kampanje u nekoliko evropskih i azijskih država, dovele su do ovakvog rasta Nokie,” navodi Neil Mawston, izvršni direktor u Strategy Analytics u izjavi. “Nokia se trenutno oporavlja, ali je put do potpunog oporavka još uvijek dug, ali hvatajući prvo mjesto u Microsoft ekosistemu pametnih telefona je ohrabrujući iskorak za kompaniju.”

Da li smatrate da će  Nokia dati dovoljan vjetar u leđa Winodws Phone OS-u, kako bi se izborio sa konkurencijom, koju čine iOS i Android?

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.