U.S. vojska na Androidu-u

U toku ove godine očekuje se da će određeni američki službenici dobiti Android uređaje, koji će biti u stanju da upravljaju povjerljivim podacima preko 3G/4G mreže. Na uređajima će se vrtiti modifikovana verzija Google-ovog Android-a, koji se razvija kao dio inicijative koja povezuje nekoliko federalnih agencija te vladinih sektora.

Uređaji se najprije razvijaju za vojsku, saznaje se od izvora bliskim razvojnom timu, da bi kasnije federalne agencije dobile slične uređaje za slanje i primanje povjerljivih vladinih podataka.

U.S. armija već dvije godine sprovodi istraživanja na uređajima osjetljivim na dodir (touchscreen), izjavio je Michael McCarthy, direktor odjela za modernizaciju. 40 uređaja je već poslato borcima u inozemstvu prošle godine, a armija najavljuje slanje još dodatnih 50 te 75 tableta, u nadolazećem mjesecu martu.

Vlada trenutno ne dozvoljava radnicima niti vojnicima da koriste pametne uređaje za slanje povjerljivih sadržaja, jer nisu ispunjeni svi sigurnosni zahtjevi.

Službenici su izjavili kako postoji rizik da bi Hackeri ili maliciozne aplikacije mogle uletjeti u komercijalnu verziju Android-a, te odašiljati državne tajne drugim vladama, ili na web preko nekog objavljivača poput Wikileaks.

Sa sigurnim uređajem, vojnik bi mogao vidjeti prijateljske brigade preko digitalnih mapa, službenik bi mogao poslati obavjesti sa podzemne stanice, bez straha da bi podatke mogao neko presresti i u najgorem slučaju zloupotrijebiti.

Razvojni tim pri vladinom sektoru je završio jednu verziju Android-a, koja je autorizovana za čuvanje podataka, ali ne i za slanje istih. Pametni uređaji koji ispunjavaju sve sigurnosne politike i zahtjeve očekuju se u narednih nekoliko mjeseci.

Naglasak na sigurnost

Vladini programeri trenutno modificiraju kernel Android-a, te će ta verzija omogućavati korisniku da odabere koji podaci će se moći slati preko interneta sa Android-a i njegovih aplikacija.

“Kada skinete aplikaciju sa interneta na Vaš uređaj, zapravo ne znate šta tačno ona radi u pozadini”, izjavio je Stavrou. “Mi testiramo aplikacije u labovima prije nego što korisnik dobije priliku da je koristi”.

Nakon više od 200.000 testiranih aplikacija, istraživači su otkrili da mnoge od aplikacija traže mnogo više informacija sa Vašeg uređaja, nego što im je uopće potrebno za normalan rad. Još gora činjenica je da se određeni dio (višak) informacija šalje direktno tvorcu aplikacije, ili na neki server.

NSA(National security agency) također radi na kompeticijskoj verziji, nazvanoj Android SE (Security Enhanced Android).

Jedan od glasnogovornika NSA je u mailu naveo “Ultimativni cilj je da omogućimo borcima, analitičarima te drugim obavještajnim profesionalcima pristup osjetljivim podacima na terenu(on the go)”.

Nakon što DARPA (defense advanced research projects agency) bude certificirana za upotrebu povjerljivih podataka, razvojni tim planira osigurati Android platformu za VOIP(voice-over-IP) komunikacije, koristeći se aplikacijama poput Skype-a.

Autor

Informatički entuzijast, uživa u muzici i društvu. Studira Informacijske Tehnologije u Mostaru i polako ali sigurno se približava diplomi. Interesovanja mu teku u pravcu programiranja, no aktivan je i u drugim oblastima IT-a. Veliki fan Star Wars ciklusa te Matrix trilogije.