Vaše obrisane slike s Facebook-a, ipak nisu obrisane!

Odlučili ste se da obrišete neke fotografije s Facebook-a. ‘Uredno’ ste poklikali potrebnu proceduru za brisanje fotografija, prvo ‘Delete This Photo‘ pa to potvrdili klikom na ‘Confirm‘. Ali jeste li sigurni da je fotografija koju ste željeli ukloniti, zaista i obrisana? Zbog nepouzdanosti svojih starih sistema, Facebook ne može biti siguran da sve fotografije koje ste željeli obrisati, budu stvarno obrisane.

Arstechnica-ina Jacqui Cheng otkrila je da su  slike koje je obrisala još prije 3 godine,  još uvijek putem direktnog linka dostupne na ovoj društvenoj mreži.

Na ovaj problem Jacqui Cheng je upozoravala još 2009, i 2010 godine, a Facebook je je tvrdio da fotografije koje korisnik želi obrisati i budu obrisane.

O ovome problemu izjavu je dao i Facebook-ov glasnogovornik Frederic Woles. Woles je priznao da sistemi za rad s fotografijama korišteni u tom periodu nisu uvijek pouzdano i na vrijeme brisali sadržaj sa CDN-a (Content Delivery Networka).

Trenutno ljudi iz Facebook-a rade na prebacivanju na novi sistem, koji fotografije briše u roku od 45 dana od dana primanja zahtjeva za brisanjem. Nadaju se će čitav proces prebacivanja na novi sistem zavšiti u narednih 1 ili 2 mjeseca.

[slika: flickr / enstarter]

Autor

Adis je zaljubljenik u onaj čudni tekst (kod). Dane provodi čačkanjem po čudnom tekstu, ili ispijanjem kafa. Po prirodi perfekcionista, voli da sve radi savršeno i da je svaki pixel na svome mjestu. Bachelor of Science in Information Technologies.