Chrome konačno na Androidu

Google konačno donosi Chrome browser na Android OS, ali samo za uređaje koji pokreću Android 4.0, odnosno Ice Cream Sandwich.

Verzija mobilnog Chrome-a koji je još uvijek u beta fazi, donosi brže surfanje na Androidu, ali možda i mnogo važnije, donosi logiranje i sinhronizaciju sa desktop verzijo, što je već postojalo sa Firefox-om za Android.

“Kao i desktop verzija, Chrome Beta za Android je fokusiran na brzini i jednostavnosti, ali isto tako donosi personalizaciju i sinhronizaciju gdje god da pođete, kroz sve uređaje,” napisao je Sundar Pichai na svom blogu.

Chrome za Android donosi neka osvježenja u pogledu korisničkog interfejsa, zatim sinhronizaciju bookmarka i tab-ova sa desktop-om, podršku za incognito windows i nešto nazvano Link Preview, što donosi lakši odabir linka na gusto popunjenoj površini.

Moraćemo sačekati i vidjeti da li će Google donijeti Chrome za Android beta i na starije verzije. Iako je Ice Cream Sandwich nesumljivo najbolja verzija Androida do sada, on je još uvijek dostupan na samo 1%  aktiviranih uređaja.

Beta je dostupna na Android Marketu. Ukoliko imate mogućnost instalacije, recite nam šta mislite o novom Google-ovom proizvodu.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.