AirDroid: aplikacija koja će vaše Android iskustvo podići na viši nivo

Google na svom Android Marketu broji preko 350 000 aplikacija, što je ako se zamislimo, ogromna cifra. U toj cifri se krije veliki dio beskorisnih, spammerskih, onih sa ograničenim funkcionalnostima i aplikacija sa  skromnim dizajnom koje sigurno neće privući mnogo korisnika. Međutim, u toj gomili se krije i dobar dio onih pravih, korisnih aplikacija, za koje kada jednom krenemo koristiti kažemo kako smo uopšte mogli bez njih.

Jedna od takvih bi sigurno mogla biti AirDroid aplikacija. Ideja ove aplikacije je da sa svog računara preuzmete kontrolu nad Android uređajem bez da spajate kablove. Za povezivanje na uređaj koristi se Wi-Fi konekcija. Na uređaj se povezujete tako što u vašem browser-u ukucate IP adresu i port koji se pojave prilikom pokretanja aplikacije, a tu je također i password kako biste zaštitili svoju vezu.

Kako ovo sve izgleda možete pogledati na slici. Dakle, nakon pokretanja imate situaciju da se na vašem Android uređaju prikažu informacije o adresi koju morate unijeti u address bar vašeg browser-a i password prilikom autentifikacije, koji možete promjeniti. IP adresa će zavisiti od postavke vaše WiFi mreže, odnosno ukucavaćete adresu koju uređaj dobije od vašeg (ili komšijinog 🙂 ) WiFi routera.

Nakon uspješne autentifikacije ono što dobijate je zaista impresivan korisnički interfejs. Kontrole su raspoređene tako da podsjeća na desktop zaboravljajući da je uređaj koji u pozadini obavlja vaše zadatke, ustvari mobilni uređaj.

Ono što možete uraditi sa vašeg računara podrazumjeva gotovo sve, kao da direktno koristite vaš Android uređaj. Možete čitati, slati i primati sms poruke; zatim instalirati i brisati aplikacije; prebacivati file-ove, slike, muziku, uređivati kontakte i još mnogo opcija. Uostalom najbolje je da sami instalirate ovu aplikaciju i istražite sve mogućnosti ove vrlo korisne aplikacije, koja se još uvijek nalazi u beta fazi.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.