Potpuna dominacija Apple-a

U prva četiri dana nakon pojavljivanja u prodaji Apple-ov novi iPad je prodan u više od tri miliona primjeraka, što se smatra rekordnom prodajom treće generacije iPad-a. Za sada prodaja iPad je omogućena u samo 12 zemalja, a od 23.marta Apple će proširiti tržište na 24 zemlje. Također, nova istraživanja su pokazala da je novi iPad display najbolji display ikada napravljen. Display je oštriji od bilo kojeg ekrana njegove veličine, a ima i veću zatupljenost boja od većine kućnih displaya i HD televizora.

Objavljeno je da će Apple nakon 17 godina početi isplaćivati dividende, na što će godišnje potrošiti oko 10 milijardi dolara. To je mnogo manje nego što kompanija prihoduje, a isplata će početi 1.jula.

Kako se može zaključiti, samo nebo je granica za Apple. Tako su Appleove dionice dostigle rekordu cijenu od 601.10 dolara, dok ukupna tržišna vrijednost Applea iznosi senzacionalnih 560 milijardi dolara. Poređenja radi, Microsoft vrijedi 270 milijardi dolara, a Google 206 milijardi. Kako je krenulo možda vrijednost dostigne i 1.000 miliardi dolara, što i ne bi bilo tako čudno, ako na jesen izađe novi iPhone 5, a na zimu Apple televizor.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi