TorProject

Tor project – podignite svoju anonimnost na novi nivo

Ukoliko ste čitali članak “Korištenje online proxy-a” u kojem je objašnjeno kako koristiti online proxy-e onda ste dobili mali uvid zašto bi tebali koristiti proxy. Onda će vam se svidjeti i ovaj članak.Radi se o tome kako postati anoniman i kako podići anonimnost  na još veći nivo. Članak će se bazirati na malom uvodu u Tor project.

Tor je softver koji se ne plaća i svi ga mogu koristiti. Služi za povećanje anonimnosti, te spriječava nadzor nad prometom koji vršite preko Interneta, a možete ga skinuti sa sljedećeg link-a. Dostupan je za Windows i za Linux te Mac. Članak neće obuhvatati konkretnije upute oko korištenje Tor-a, na vama je da pogledate i pronađete sve opcije koje ovaj softver omogućava, jer ih je zaista mnogo.

Tor nema klasičnu instalaciju već se fajl, koji se skine sa oficijelne stanice, eksportuje i aplikacija se pokreće direktno iz foldera u koji je eksportovan softver. Kada se pokrene Tor “liči” na nama svima poznati browser Firefox, ne da liči na njega već zapravo jeste Firefox sa određenim dodatcima. Prva stranica koja nam se otvori je stranica na kojoj piše da je Tor uspješno pokrenut i ispiše nam se “naša“ IP adresa, odnosno IP adresa koju nam je Tor dodijelio, koja je različita od naše stvarne IP adrese radi anonimiteta i zaštite. Ukoliko ste uspješno pokrenuli Tor, slijedeći prozor bi trebao da se pojavi na vašem ekranu u kojem imate mogućnost surfanja interneta i korištenja osnovnih funkcija Tor-a.

 TorProject2

Isto tako, prije nego se gornji prozor otvori, pokrene se meni kao na slijedećoj slici.

 TorProject2

Na ovom meniju se mogu vidjeti naprednije postavke za korištenje Tor-a.

Za Tor važi sve kao i za online proxy-e, s tim da ima još dosta dodatnih opcija, te se može kopirati na USB stick i koristiti gdje god poželimo. Autor članka nije napredni korisnik Tor-a, tako da još uvijek ima mnoštvo opcija za koje možda i ne zna ili o kojima ni ne može mnogo reći. Neke od mana koje je autor upratio jesu brzina, koja zapravo nije brzina, Tor je poprilično spor softver za surfanje, a druga mana jeste pomalo “težak“ način korištenja. Kada je u pitanju surfanje na većini stranica nema nekih većih problema, ali kada Tor dođe u dodir sa flash-om, zaustavlja ga, i ne radi to samo sa flashom, već sa većinom stvari koje bi mogle napasti naš računar. Tor je  ugasio dosta mogućnosti nekih stranica sam od sebe radi sigurnosti, ali čak i autor koji sebe smatra iskusnim u korištenju ovakvih i sličnih softvera naišao je na neke probleme i uz dosta rada tek stekao neke osnovne vještine u naprednom radu sa Tor-om (dopuštanjem određenih dijelova stranice da se učitaju i slično).

Kada surfate Internetom i potrebna vam je anonimnost, Tor je pravi izbor za vas. Ukoliko naučite koristiti većinu njegovih opcija na pravom ste putu da zaštite svoju privatnost i svoje podatke i nećete dopustiti da se vrši praćenje vašeg prometa. Mišljenje autora o Tor-u je da nije za svakodnevno korištenje, radi dosta isključenih opcija sa stranica, za koje se izgubi dosta vremena dok se podese da rade, te radi toga što je Tor spor. Tor autor koristi  samo u nekim slučajevima i kada želi da dostigne veliki nivo anonimiteta i sigurnosti.

Da li ste vi koristili ikada Tor, kako vam se čini, koristan ili suvišan, očekujemo vaše komentare?

Autor

Student informatike, trenutno zaposlen kao QA Analyst. Zanima se za sve što ima veze sa informatikom, jako svestran od servisiranja i igranja sa hardverom, preko 3D modeliranja, programiranja (u svemu na šta naleti), sigurnosti u IT-u, pa sve do podizanja servera i sastavljanja relacionih šema baza podataka, petlja se u sve oblasti i čita o svemu, pa ponešto i pokuša izvesti, a kao što vidite ponekad i piše o nečemu.