Korištenje online proxy-a

Kako bi vas uveli u pravi sadržaj ovoga članka, najprije ćemo Vam na što jednostavniji način objasniti šta je to proxy.

U ovom kontekstu u kojem se koristi i priča o njemu, proxy je jedan od načina lažnog predstavljanja na Internetu. On mijenja IP adresu tako da u toku pristupanja na mjesta u koja ulazimo preko proxy-a djeluje kao da to činimo sa druge IP adrese u odnosu na stvarnu IP adresu kojom se koristimo.

Nadam se da ne moramo objašnjavati šta je IP adresa. O proxy serverima se pišu knjige i o pravilnom korištenju istih. Prema tome, kome je zanimljiva ova tematika može o njoj pronaći mnogobrojnu literaturu na Internetu jer ako nastavimo o proxy-u da pišemo članak će biti suviše dug i otići će izvan opsega onoga šta smo željeli da Vam prenesemo.

Zašto koristiti proxy?

Hmmm… Dobro pitanje. Većina ljudi nema potrebe za korištenjem proxy-a. Naprednim korisnicima se zna desiti da “zalutaju“ na stranice koje imaju IP filter i ne daju određenom opsegu IP adresa da pristupe stranici. Također, proxy se može koristiti kada idemo na neku stranicu, ali ne želimo da “vlasnik“ te stranice vidi ko smo i sa koje lokacije pristupamo; drugim riječima da zaštitimo svoju anonimnost.

Možete pogledati sljedeću sliku radi lakšeg razumijevanja rada proxy servera:

koristenje proxya2

Proxy će uglavnom koristiti malo napredniji informatičari, radi očuvanja anonimnosti prilikom surfanja Internetom. Može se koristiti instaliranjem nekog programa koji će koristiti proxy na računaru ili što se on line koristi jedna od stranica koja pruža proxy usluge.

Također, želimo objasniti drugi, možda jednostavniji, način korištenja proxy-a. Osobni izbor autora kod korištenja proxya često je preko sljedećeg linka: http://www.proxy4free.com/list/webproxy1.html. Ima mnoštvo stranica koje rade na sličan ili isti način kao ova (ova je samo navedena kao primjer). Stranica koja će Vam se otvoriti na linku će prikazati listu stranica (proxy-a) sa nekoliko informacija o njima (brzina, lokacija itd.). Ta lista se stalno aktuelizira.

Klikom na bilo koji od linkova otvorit će se nova stranica na kojoj tražite lokaciju za unos URL-a (uglavnom piše enter URL i pored toga dugme “Go“). U polje gdje se traži URL unesete URL stranice kojoj želite pristupiti preko proxy-a i kliknete na “Go“. Kada ste uradili te korake moći ćete vidjeti stranicu kojoj ste željeli pristupiti, jedina razlika je što će se (uglavnom) u gornjem dijelu nalaziti mali dio na kojem se vidi sa kojeg proxy-a dolazite. Da li ispravno koristite proxy možete provjeriti na sljedeći način: otvorite jedan od Internet preglednika i odete na stranicu http://www.whatismyip.com/. Tu će vam biti ispisana vaša stvarna IP adresa.

Nakon navedenih koraka, otvorite istu stranicu preko proxy-a i trebalo bi da se ispiše druga IP adresa. Većina proxy-a ima opcije za isključivanje uključivanje cookies, Flash Player-a itd., tako da ćete ponekad ukoliko želite da vidite neki sadržaj morati malo da “čačkate“, da biste postavili sve kako treba. Također, postoje stranice koje konstantno filtriraju proxy servere i ne daju pristup ako dolazite sa proxy servera.

Osobni stav autora je da bismo svi trebali biti anonimni na Internetu i koristiti proxy što je češće moguće, upravo radi sigurnosti i očuvanja anonimnosti. Šta vi mislite o korištenju proxy-a, da li to treba raditi ili ne? Ako da zašto i ako ne, zašto ne? Očekujemo Vaše odgovore i iskustva, ukoliko ste ih imali u radu sa proxy serverima!

Autor

Student informatike, trenutno zaposlen kao QA Analyst. Zanima se za sve što ima veze sa informatikom, jako svestran od servisiranja i igranja sa hardverom, preko 3D modeliranja, programiranja (u svemu na šta naleti), sigurnosti u IT-u, pa sve do podizanja servera i sastavljanja relacionih šema baza podataka, petlja se u sve oblasti i čita o svemu, pa ponešto i pokuša izvesti, a kao što vidite ponekad i piše o nečemu.