iOS 6 Maps aplikacija je doživjela potpuni fijasko, Apple se prvi put javno izvinjava

Sa novim iOS 6 sistemom, Apple je isporučio i novu Maps aplikaciju. Ova aplikacija je jako bitna na pametnim telefonima i na iPhone-u je prisutna još od prve generacije. Međutim, u Apple-u nisu bili zadovoljni činjenicom da je to bio proizvod iz kompanije Google i odlučili su da urade svoju aplikaciju, izrađenu iz temelja sa nekim privlačnim novim mogućnostima.

Predstavljanje nove aplikacije na WWDC 2012 prošlo je jako dobro. Nova aplikacija je uspjela izmamiti uzdahe prisutnih i činilo se kako Apple još jednom pomjera granice prema naprijed. Kroz aplikaciju je moguće pronaći informacije o lokalnim poslovima, prezentirajući informacije o firmama u formi preglednog i jednostavnog interfejsa. Na demo videu se vidi odlično urađena integracija Siri aplikacije i turn-by-turn navođenja kroz aplikaciju. Međutim, ono što su posebno istakli iz Appla-a, je tzv. Flyover način rada aplikacije gdje je moguće vidjeti kadrove određenih dijelova svijeta kao u filmovima.

http://www.youtube.com/watch?v=-Xh6_wyTQyo&feature=player_embedded

Nakon što je aplikacija došla do korisnika sa novim iOS 6, korisnici su ubrzo postali svjesni da su sve ove inovativnosti nebitne, dokle god aplikacija ne prikazuje precizne informacije. U nekim situacijama se ne radi o nekoliko metara, već o tome da nakon što ukucate određenu lokaciju  aplikacija vas prebaci u drugu državu, određeni gradovi ne postoje i mnogo drugih problema. A sve one “cool” stvari koje su radile odlično na demu, ispostavilo se da nisu dostigle taj nivo.

Ubrzo nakon ovih saznanja reagirao je Google preko Motorole gdje su započeli jednu reklamnu kampanju koristeći hashtag #iLost, što implicira nevolje Apple korisnika.

 

Koliko su ozbiljno u Apple-u shvatili ovu situaciju pokazuje i javno izvinjenje CEO-a Tima Cooka, što je presedan kakav Steve Jobs nikada ne bi napravio. U svom obraćanju se navodi kako je Apple kompanija koja teži da dostavi uvijek casino online najbolje svojim korisnicima i da su vođeni takvim ciljevima započeli izradu nove Maps aplikacije kako bi ponudili korisnicima jedno novo iskustvo. U tome nisu uspjeli, pa je tako Tim Cook predložio korisnicima da koriste aplikacije drugih kompanija na način da dodaju shortcut web aplikacije. Ono što je posebno interesantno, jasno se navodi korištenje Google Maps aplikacije. Ljubazno nakon ovakvih navoda Tima Cooka, iz Google-a dolazi uputstvo kako u nekoliko jednostavnih koraka doći do Google Maps aplikacije na iPhone-u.

Sada dok se čeka na koji način će Apple riješiti i ono što je najvažnije koliko će potrajati da nova Apple Maps aplikacija postane potpuno funkcionalna, već se špekuliše o posljedicama koje može ostaviti. Novi iPhone se još uvijek prodaje odlično, a kako statistike kažu to su većinom korisnici koji su i do sada imali iPhone. Problemi sa Maps aplikacijom mogu biti presudni kod korisnika koji se tek trebaju odlučiti za iPhone, što može biti prelomna tačka. Jer, ipak, između ostalih stvari, današnji pametni telefoni i jesu pametni zato što nas znaju “odvesti” od jednog do drugog mjesta.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.