iOS 5 i iCloud servis dostupni od danas

4.oktobra 2011., na predstavljanju novog iPhone 4S,  Apple je posvetio jedan dio konferencije kako bi se predstavile  mogućnosti novog iOS-a.  iCloud servis koji je predstavljen sa posebnom pažnjom od danas je dostupan svim korisnicima koji ažuriraju svoj uređaj na iOS 5. U ovom članku ćemo izdvojiti deset noviteta koje je predstavio Scott Forstall, senior vice president iOS software divizije.

1. Bolje notifikacije: Peta verzija iOS-a donosi puno bolje notifikacije, uključujući Game Centre update, novi update za pojedine aplikacije i još mnoga poboljšanja na aplikacijama kao što su E-mail, Messages i Weather.

2. iMessage: Od sada se možete povezati sa prijateljima preko iMessage aplikacije koristeći 3G ili WiFi konekciju. Moguće je primati i slati fileove između bilo koja dva Apple uređaja, a konverzaciju je moguće nastaviti tamo gdje je prekinuta.

3. Reminders: Jedna od dobrih karakteristika novog iOS-a je i ta što ova aplikacija nije samo update alarm aplikacije. Ova aplikacija koja je u suštini podsjetnik, sada kombinuje listu  zadataka sa napomenama.

4. Integracija na Twitter: Prije ste imali mogućnost instaliranja Twitter aplikacije, a sada je Twitter integrisan u operativnom sistemu i moguće je dijeliti sadržaj direktno iz aplikacija kao Safari, Youtube, Photos i dr.

5. Newsstand: Sada baš kao Game Centre, imate priliku da u odvojenom folderu preuzimate i instalirate aplikacije vezane za vijesti poput New York Timesa i dr.

6. Kamera: Sa novim iOS-om dolazi i mogućnost korištenja kamere bez otključavanja uređaja. Da bi pokrenuli aplikaciju dovoljno je da dok držite pritisnutom tipku za kameru, dva puta dodirnete ekran i aplikacija se pokrene.

7. Novi Safari: Sada će Safari biti povezan na iCloud servis. Moguće je snimiti u “oblacima” stranice koje želimo kasnije čitati pomoću Safari Readera.

8. Mail: Aplikacija iMail je približila iskustvo slanja i primanja mailova poput onoga na klasičnim web aplikacijama. Interfejs je jako izmjenjen, izgled inboxa i outboxa je potpuno redizajniran.

9.  Game Centre: Gaming je naša nova okupacija, ističe Scott Forstall, planiramo izbaciti još više aplikacija poput Infinity Blade, koja je jedna od najprodavanijih na App Store-u.

10. PC Free: Sada sa novim iOS-om zavisnost od PC računara prilikom instalacije novih update-a se završava. Moguće je aktivirati uređaj bez konektovanja  na PC, isto tako je moguće korisiti iCloud servis baš kao da koristite računar.

 

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.

  1. Dosta nekih noviteta ali iskreno više sam očekivao. Najavljivali su pregršt novih funkcija,ali jedina koja mi se nešto naročito sviđa ,pored iClouda je Siri. Nedostatak znatnijih hardware-skih promjena je bio i razlog zašto sam zamjeni postojeći Iphone 4 i kupio Galaxy S II.

  2. U suštini i nema toliko novih stvari. Većinom su nadograđivali i prepravljali stare.

  3. U principu najveca promjena koja dolazi sa novim iOS-om jeste iCloud servis koji “diže” sve ostale aplikacijene, na jedan novi nivo. Medjutim, kako on zahtjeva ozbiljnije tehnicke kapacitete ovdje mozemo govoriti o dobrim temeljima koje je postavio Apple. Kako smo mi u ovom članku pisali o novom iOS-u, onda je Siri bio izvan price jer je vezan samo za iPhone 4S, a iOS 5 je moguce instalirati na uređajima kao što su iPad, iPhone i iPod.
    Cloud tehnologija je svakako novitet i bicemo u prilici svjedociti nesupjesima kompanija koji ne budu pratili ovakve zahtjeve trzista. Prvi na redu je vjerovartno RIM, o kojem cemo nadam se, pisati u slijedecim clancima.

  4. Amar says:

    Meni lično, razočarenje, mada mi se sviđa novi iMessage (čini mi se da su tu malo kopirali WhatsApp). A što je Edin rekao, baš toliko noviteta i nemaju…

Broj komentara: 4, ostavite komentar.