Kina preuzima primat od SAD-a kao najveće tržište pametnih telefona

Bilo je za očekviati da se to desi. Prodaja pametnih telefona u Kini u 3. kvartalu 2011. godine potisnula je SAD sa vodećeg mjesta, izvještava Strategy Analytics.

Istraživanja ove kompanije pokazuju da je isporuka pametnih telefona u Kini dostigla 23.9 miliona uređaja tokom 3. kvartala, dok u SAD-u ta brojka iznosi 23.3 miliona.

Ove brojke govore i više ako se porede sa prošlim kvartalom: tržište u Kini je poraslo za 58% dok je u SAD-u palo za 7%. Strategy Analytics navodi kako je isporuka pametnih telefona u SAD-u za ovaj kvartal bila netipična, s obzirom da je mnogo korisnika čekalo isporuku iPhone-a 4S, tako da se realno može očekivati da SAD preuzme primat u slijedećem kvartalu. Međutim, s obzirom na ogromnu kinesku populaciju realno je očekivati da Kina u budućnosti suvereno vodi u prodaji pametnih telefona.

“Rapidni rast Kine je došao zahvaljujući povećanoj ponudi uređaja u maloprodajnim kanalima, agresivnom subvencioniranju operatera high-end modela kao što je Appple iPhone, jedinstvenom talasu jeftinih Android uređaja koje proizvode kineski brendovi kao što je ZTE, ” govori direktor Strategy Analytics-a Tom King.

Kompanija navodi kako na kineskom tržištu vodi Nokia sa 28%, dok s druge strane u SAD-u vodi HTC sa 24% udjela na tržištu.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.