webOS postaje open-source

Nakon kupovine webOS-a i mnogo nejasnih odluka koje su bile odlika u HP-u zadnjih godinu dana, odlučili su da svoju platformu webOS podjele sa open-source zajednicom, navedeno je u zvaničnom saopštenju.

Ovaj potez će omogućiti drugim kompanijama da učestvuju u razvoju webOS-a, ali će HP i dalje biti u mogućnosti da vodi razvoj ove platforme. Iz HP-a govore da će biti “aktivan učesnik i investitor u projektu.”

webOS je jedina platforma koja je od temelja dizjanirana za mobilne uređaje, povezana na cloud i skalabilna,” govori HP CEO Meg Whitman u obavještenju. “Doprinoseći inovativnosti, HP otkriva kreativnost open-source zajednice kako bi dostigli nivo uređaja i aplikacija nove generacije.”

Sa ovim potezom HP ne odustaje od webOS-a, govori Whitman u intervjuu za The Verge. Naprotiv, uz pomoć open-source zajednice i mnogo više ljudskih resursa koji će gurati platformu naprijed, samo će postati bolji. Ovaj potencijal uključuje i razvoj tableta koji su najavljeni za 2012. i 2013. godinu, ali ne i pametnih telefona, jer je kompanija razočarala ovim mobilnim proizvodom.

Ova vijest o puštanju webOS u open-source je ustvari jako pozitivna za sve korisnike, jer to znači da ćemo uskoro biti u mogućnosti vidjeti ovu platformu na tebletima drugih proizvođača. S druge strane vlasnici jeftinih HP Touch Tableta bi mogli u budućnosti vidjeti update, ili kompletnu nadogradnju na open-source verziju webOS-a.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.