Sigurnosni propust u Adobe Reader-u

Kako javljaju iz Adobe-a, otkriven je novi sigurnosni propust u njihovom Reader-u. Propust je označen kao “kritičan” jer eventualno osigurava napadaču potpunu kontrolu nad sistemom.

Propust su otkrile firme Lockheed Martin i Defense Security Information Exchange, te su o tome odmah obavijestili Adobe. Kako kaže Adobe, još uvijek istražuju problem i propust. Jedino što do sad sigurno znaju je da problem nastaje samo kod mašina koje pokreće Windows operativni sistem.

Inače su PDF file-ovi veoma često korišteno oružje za rasprostranjivanje mailcioznog koda. Razlog je jednostavan, skoro svaki računar ima instaliran neki pdf čitač, i sam pdf kao format se danas mnogo koristi, tako da hakeri često ubacuju svoj mailciozni kod u neke e-knjige i file-ove.

Svaki pdf čitač u pravilu ima ugrađen neki sigurnosni sistem, ipak hakeri nađu skoro uvijek načina kako da zaobiću taj sigurnosni sistem.

Trenutno najbolji način zaštite je da skinete Adobe Reader X, ili još bolje pređite skroz na neki drugi pdf čitač.

Autor

Edin se već dvije godine aktivno bavi društvenim mrežama i novim medijima. Između ostalog je bloger, piše za jedan od prvih IT portala na prostoru Bosne i Hercegovine, ITPro, član je bhBlog tima, prvog bosanskohercegovačkog blog direktorija i student je Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Veliki je optimist i geek u duši, koji pokušava promijeniti svijet.