Windows Phone Marketplace dostigao cifru od 100.000 aplikacija

Sudeći po podacima objavljenim od strane AllAboutWindowsPhone, Windows Phone Martketplace je već prešao cifru od 100.000 aplikacija koje su dostupne korisnicima za preuzimanje. Za ovaj uspjeh je bilo potrebno 20 mjeseci, što je  4 mjeseca brže nego u slučaju konkurentne Android platforme, ali isto toliko sporije od IOS platforme. Podaci pokazuju da 300 aplikacija bude dodano na Marketplace svakog dana.

Dijagram iznad pokazuje raspored dostupnih aplikacija po kategorijama i podaci su sasvim očekivani. Entertainment kategorija zauzima 19% ukupnog broja aplikacija, Tools Productivity su sljedeći najzastupljeniji sa 15%, a Books References su na trećem nbso mjestu sa 13% od ukupnog broja aplikacija.

Podaci također govore da je zainteresovanost developera mnogo veća ove godine, nego što je to bio slučaj u prethodnoj. Izgleda da je Windows Phone platforma obezbijedila sasvim zdravu bazu ljudi i kompanija koji su spremni razvijati za platformu,  a kada se uzme u obzir da je Apollo update sve bliži, zatim sva unapređenja Xbox Live servisa na ovogodišnjem E3, pogotovo onaj koji se odnosi na SmartGlass, može se očekivati još veći porast interesovanja za razvoj na ovoj platformi.

Autor

Ognjen je student Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu i jedan od Microsoft Student Partnera u BiH. Veliki je tehnološki entuzijast, koji voli da slobodno vrijeme provodi prateći najnovija dešavanja iz tehnološkog svijeta, učenju zanimljivih stvari, ali i u sportskoj rekreaciji, druženju sa prijateljima, dobrom provodu i sl.