Mail iz mladosti

Prisjetite se s koliko godina ste registrovali svoju prvu e-mail adresu. Vjerujemo da će odgovor većine čitalaca biti period između 12 i 16 godina. Mail koji ste tada napravili vjerovatno vam je zvučio jako dobro, bio je „moderan“. 10 godina kasnije taj isti mail, zvuči vam vjerovatno skroz drugačije. Željeli biste imati vašu novu mail adresu, ali  žao vam je da izgubite kontakte. U nastavku vam predstavljamo kako gmail adresu koristiti za logiranje na Windows Live Messenger i kako prebaciti kontakte sa stare hotmail adrese.

U slučaju da već imate gmail adresu, i ne želite da kreirate novu mail adresu posebno za logiranje na Windows Live Messenger, prvo morate registrovati vaš mail da dobijete Windows Live ID.

Na stranici passport.net vršite registraciju vašeg mail-a. Kada vam se učita ova stranica, kliknite na ‘Get started now’.

Nakon što ste kliknuli na ‘Get started now’, učitava vam se stranica na kojoj je potrebno da unesete podatke za mail koji želite koristiti. Moguće je da će vam se pojaviti greška nakon što ste unijeli tražene podatke i kliknuli na ‘Continue’.

Jedan od mogućih razloga je da mail koji ste unijeli je alternativni mail, za vašu staru hotmail adresu, ili da je ta mail adresa već dodana u listi adresa za vaš postojeći korisnički nalog.

 

 

Za ovaj tutorijal naveli smo mail adresu ‘primjer@mail.ba’. Klikom na ‘Remove’ obrišite mail adresu i pokušajte ponovo registrovati mail.

Nakon što ste registrovali vašu mail adresu, dolazi na red prebacivanje kontakata sa starog mail-a  na novi. Logirajte se na vaš stari korisnički nalog, zatim otvorite ‘Contacts’, i odite na ‘Export’.

Kada ste exportovali vaše kontakte, i taj file sačuvali na vašem računaru, logirajte se na vašu novu mail adresu. Otvorite ‘Contacts’, zatim kliknite na ‘Import’.

Zatim kliknite na ‘Another Windows Live account’.

Kliknite na ‘Browse’ i pronađite file s kontaktima koji ste sačuvali, i nakon toga kliknite ‘Import contacts’.

Kada importujete kontakte, potrebno je da pošaljete pozivnicu prijateljima da vas prihvate. Odite na ‘Add people’.

Nakon toga odite na ‘Select from your contact list’, i šaljite invite. Nažalost nećete moći svima odjednom poslati invite, pa ćete ovaj postupak morati ponoviti nekoliko puta.

Ukoliko budete imali bilo kakvih problema prilikom registracije mail-a, ili prebacivanjem kontakata slobodno nam se obratite putem komenatara, ili na mail nekog od vaših Tehnografa.

Autor

Adis je zaljubljenik u onaj čudni tekst (kod). Dane provodi čačkanjem po čudnom tekstu, ili ispijanjem kafa. Po prirodi perfekcionista, voli da sve radi savršeno i da je svaki pixel na svome mjestu. Bachelor of Science in Information Technologies.