Besplatni RSS readeri

RSS (Really Simple Syndication) vam omogućava da na jednostavan i brz način pratite novosti i dešavanja sa odabranih web stranica. Pruža mogućnost praćenja više stranica bez da otvarate svaku zasebno. Postoje dvije vrste readera, desktopni, koje prije korištenja morate preuzeti sa interneta i izvršiti instalaciju i web readeri za koje nije potrebna nikakva instalacija i njima pristupate preko svog preglednika. Prednost je da na većini web readera ne morate da se registrujete, mada postoje i oni napredniji koji zahtjevaju registraciju kako bi vas prije svega zaštitili od spama. U nastavku donosimo neke od najpoznatijih i najviše korištenih RSS readera.

Google Reader je jedan od najpoznatijih komunikacijskih sistema baziran na feed-u koji ima podršku većine web stranica. Prednost Google Readera, kao i većine ostalih web readera, jeste što ih možete korisiti na bilo kojem računaru. Ukoliko već imate Googleov account, korištenje ovog readera će vam biti veoma jednostavno, jer ćete moći da se povežete putem Gmaila. Prilikom dodavanja novih stranica za praćenje potrebno je da u gornjem lijevom uglu u opciji ‘subscribe’ (pretplatiti se) unesete naziv ili link stranice koju želite pratiti. Google Reader će vam ubuduće prikazivati članke hronološki, gdje će vam se pri vrhu uvijek pojavljivati noviji članci.

FeedDemon je veoma popularan reader za Windows korisnike  sa veoma jednostavnim interface-om koji će vam omogućiti da ostanete u toku sa novostima. FeedDemon spada u grupu desktopni readera, te on radi na računaru kao samostalni program. Dosta slično funkcioniše kao i Google Reader.

FeedReader također radi kao samostalni program na računaru. Veoma je jednostavan za korištenje, a podržava gotovo sve formate vijesti koji se mogu danas pronaći na tržištu. Ovaj reader omogućuje automatsko ažuriranje sa olakšanim dodavanjem većine web stranica za praćenje.

Fuzzy Duck reader je besplatan RSS, ATOM i RDF ‘čitač’ vijesti. Veoma jednostavan za korištenje a funkcioniše na dosta sličan način kao i predhodno spomenuti readeri.

RSSOwl je brz i fleksibilan RSS reader koji vam omogućuje prikupljanje, ažuriranje, organiziranje informacija sa vaših omiljnenih web stranica. Možete spremati odabrane podatke u raznim formatima za offline pregledavanje i dijeljenje. RSSOwl  vam omogućava sinhronizaciju sa Google Reader accountom. Možete jednostavno da organizujete svoje vijesti grupirajući ih po sadržaju, datumu, autoru, kategoriji i još mnogo toga. RSSOwl funkcioniše na Windows, Linux i Mac OS X, te podržava mnogo jezika.

Omea RSS reader je besplatan i jednostavan za korištenje koji vam omogućava da pratite stranice na koje ste se pretplatili, a i da vam posluži kao bookmark manager. Možete vaše izvore vijesti organizirati prema kategorijama i time sebi olakšati praćenje.

Web Reader je besplatni desktopni reader namijenjen za Windows, Linux i Mac OS X, a također je dostupan za Android, iPhone, iPad, Kindle Fire, Play Book kako biste mogli uvijek i svugdje da budete u toku sa novostima.

Postoji mnošvo drugih readera koji se ne nalaze na ovoj listi, kao što su GreatNews, Lifera, Awasu, FeedBoosterJuice, RSSReader, Snarfer, a ako vi koristite neki koji nije naveden ovdje, a smatrate ga vrijednim preporuke, napišite nam u komenatrima.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi