Završen prvi Startup Weekend u Sarajevu

Završen je prvi Startup Weekend u Sarajevu. Ovaj događaj je okupio veliki broj mladih entuzijasta, koji žele promjeniti svijet. Na kraju, bez obzira na konačan poredak, svi koji su učestvovali nose jedno iskustvo, koje će im pomoći da na drugi način vide šansu do vlastitog startup projekta.

Za jedan vikend, odnosno 54 sata, 11 timova je imalo priliku da razvije cijelu priču oko početne ideje. Timovi su se okupili sa komplementarnim vještinama, gdje je svako dao doprinos konačnoj ideji. Bilo je jako važno razviti priču oko poslovnog modela, ili jednostavnim riječnikom rečeno, potrebno je da za svaki proizvod ili uslugu postoji jasan plan kako zaraditi novac.

Sveukupni pobjednik ovog događaja je Printheos, za koju je žiri dao obrazloženje da je to ideja koja već sada ima potencijal da bude uspješan biznis. Nagrade su još dobili timovi okupljeni oko ideje GiftOfBlood za ideju koja podrazumjeva uticaj na očuvanje prirode i postizanje društvenog efekta, te ideja SeeAndDoApp za najbolji “pitch.” GiftOfBlood je namjenjena za kreiranje društvene mreže u svrhu doniranja krvi osobama kojima je to potrebno, a SeeAndDoApp je aplikacija namjenjena onima koji putuju u potrazi za vanjskim (outdoor) turizmom.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.